Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Motion och gemenskap främjar hjärthälsan

Motion och gemenskap främjar hjärthälsan

Frisbeegolf är en familjesport som passar såväl ung som gammal och deltagarna uppsöker gärna nya banor för att utvecklas vidare inom sporten.

Text och bild Bodil Häger-Kantola
Publicerat 20.10.2021
Bengt Björkskog vid stigen som leder upp till Lostenen.

Vårvintern 2020 svepte coronan in över landet och det drabbade även Jakobstadsnejdens hjärtförening på det sättet att ingen verksamhet kunde ordnas i maj då den ursprungliga hjärtveckan var planerad. Vi hade redan långt gångna planer på en utfärd med motion och gemenskap för hjärtföreningsmedlemmar och övriga intresserade men på grund av restriktionerna hamnade vi att skjuta evenemangen på framtiden.

Försommaren 2021 startade vi i gång planeringen igen och nu kom frisbeegolf upp som ett förslag. Ett gäng aktiva i Bosund, Larsmo (22 km från Jakobstad) har gjort i ordning en frisbeegolfbana med nio korgar under 2021. Området har bra terräng och lämpar sig för utomhusaktiviteter.

Torbjörn Sundel

Torbjörn Sundelin testar greppet på frisbeegolfen. Bild: Bengt Björkskog

Jakobstadsnejdens Hjärtförening valde 30.7.2021 för motionsevenemanget och trots att solen visat sig från sin bästa sida hela månaden var det en regntung och molnig dag som mötte oss just den dagen. Humöret var ändå på topp och deltagarna strömmade till. Dagen inleddes vid utslagsplatsen där deltagarna delades in i fyra grupper och instruerades om hur man använder discen för att nå bästa möjliga resultat. Varje grupp hade en ledare som visade vägen runt den ca 1,5 km långa banan. De som inte hade med en egen frisbeegolf fick låna av arrangörerna. Halvvägs runt banan fanns grillplatsen med ett uppspänt tält som skydd för regnet. Samtliga deltagare förärades med ett sittunderlag och det bjöds på både grillad korv, kaffe och syltgris.

Efteråt fick deltagarna fick möjlighet att utbyta tekniksnack och kunde konstatera att det varit en rolig dag med mycket skratt, lite extra vandring i skogen för att söka discar. Frisbeegolf är en familjesport som passar såväl ung som gammal och deltagarna uppsöker gärna nya banor för att utvecklas vidare inom sporten.

Tom Svenlin och Krister Sundqvist

Tom Svenlin och Krister Sundqvist planerar nästa kast. Bild: Bengt Björkskog

Fakta om frisbeegolf

Frisbeegolf är en sport som spelas med en disc/skiva. Det finns discar i olika tyngder och storlekar för att nå optimalt resultat. Målet är att spela en bana från början till slut med så få kast som möjligt. En bana består vanligtvis av 9 – 18 hål och man har klarat en station när man har kastat frisbeegolfen i en kombinerad disc/golfkorg även kallat kedjehål. Sporten är både lättillgänglig och billig att utöva. Banor finns i de flesta kommuner runt om i landet.

 

Läs också: Egenvården i fokus

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem