Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Glädjespridarna ger kraft under vintern

Glädjespridarna ger kraft under vintern

Vi går mot den tiden då det är tillåtet att kura ihop sig i en skön filt och njuta av en kopp te och en god bok, skriver Elisa Luomaranta.

Elisa Luomaranta, terveyden edistämisen koordinaattori
Julkaistu 15.10.2021

Det var en gång en sommar. Minns ni ännu hur det var? Den tiden då det var ljust nästan dygnet runt och solens värme – ja, rent av kvävande hetta – kändes ända in i hjärtat.

Vi hade haft en underbar sommar tillsammans hela familjen; mina 6- och 8 -åriga döttrar, min make och vår ettåriga terrier. Vi hade njutit av högsommarvärmen på simstranden, av glass på terrassen och av jordgubbar på sommarstugan. Vi hade upptäckt många nya pärlor bland resmålen i vårt hemland och fört tanken ”gynna inhemskt” till en helt ny nivå igen.

Den sista dagen av vår semester stannade vi upp för att gå igenom allt det underbara vi hade upplevt tillsammans under sommaren. Jag uttryckte glatt min tacksamhet till mina döttrar, för alla de otaliga gånger de fått oss att le och skratta tillsammans.

Då konstaterade min 6-åring så träffande: ”Sidu mamma, vi är ju såna där glädjespridare”.

Terapiljuslampor och vitaminpiller

Nu går vi mot den tiden på året, då det är mörkt nästan dygnet runt och kylan tränger in i märg och ben. Många av oss kräver mera sömn och vila under vintern, kanske också terapiljuslampor och vitaminpiller för att för att få tillräckligt med energi för vardagens sysslor.

Å andra sidan går vi också mot den tiden då det är tillåtet att kura ihop sig i en skön filt och njuta av en kopp te och en god bok. Den tid då man också får gräva fram alla de sällskapsspel, legoklossar och dockor ur skåpen hos mormor. Sånt som inte fått så mycket uppmärksamhet under den tid man mest vistats ute. Den tid då man får stanna upp bredvid brasans värme eller stearinljusets sken och stryka ett litet huvud med polkafrisyr och fråga vad som var det allra roligaste i skolan i dag.

Fastän vädret blir kyligare och ljusmängden minskar så hålls våra glädjespridares energi på en otrolig nivå. Med vilken iver barnen väntar på den första snön och att få rulla bollar till en snögubbe! Med vilken fantasi de bygger hemmet fullt med kojor, de dagar då det snöblandade regnet vräker ner!

Och hur de med sina förtjusande skratt får oss föräldrar och mor- och farföräldrar att inse att vi får mycket mera energi av de stunderna vi får vara tillsammans med våra barn och barnbarn än av vitaminpiller. Närvarande och nära.

Läs också:

Matglädje – Glädje av maten

Produkter med Hjärtmärke är bra för alla

Lue seuraavaksi