Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Viktminskning gav ett hälsosammare liv

Viktminskning gav ett hälsosammare liv

Trötthet och rytmstörningar besvärade och magen hade vuxit mera än vad läkaren rekommenderat. Tecken på sömnapné och kranskärlssjukdom började visa sig. Nu får det räcka, beslöt Tauski Peltonen och påbörjade en totalrenovering av sina levnadsvanor.

Tiina Eloranta, toimittaja
Publicerat 13.10.2021
Tauski har märkt att speciellt män sköter bättre om sin bil än om sig själva. Bild: Tatu Lertola

Inspelningarna av programmet Farmi Suomi hade just avslutats. Under den tid inspelningarna pågick hade deltagarna inte fått använda smartapparater. Det var en bra sak, tyckte Tauski Peltonen.

– Jag försöker själv minska på mobilanvändningen och har märkt att jag inte längre saknar den så mycket.

Tauski, 58, har arbetat som musiker och rest kors och tvärs runtom i Finland i fyrtio år. Arbetstiderna och ohälsosamma levnadsvanor har satt hälsan på prov, erkänner Tauski.

Konstiga symptom skrämde

Efter armén vägde Tauski 86 kilo, som 30-åring 92 kilo och som 40-åring 102 kilo. Som femtioåring hade vikten ökat med ännu fem kilo. Det var för mycket, märkte han.

Redan som 25-åring visade sig de första konstiga symptomen och då jag var 30 år hade de vuxit till panikstörningsanfall, berättar Tauski. Han fick ångestkänslor. I samband med andra undersökningar hittades senare ett vänstergrenblock iTauskis hjärta. När orsaken till ångestkänslorna hittades, började han må bättre.

Dessutom hade läkaren redan för tio år sedan i samband med en hälsogranskning hittat förkalkningar i Tauskis kranskärl. Då slutade han både röka och använda alkohol. I stället blev det kolesterolmediciner, bulla och bakelser. Vikten steg oroväckande.

– Min ohälsosamma livsstil började synas och blodtrycket blev bara högre och högre.

Han besvärades också av rytmstörningar. Tauski sökte sig tre gånger till förstahjälpen vid Tyks. Den tredje gången togs han in för undersökningar. På hjärtfilmen syntes ”studsar”. Rytmstörningarna gjorde att det kändes som om han ”andades fel”. Han kände dödsfruktan och det pirrade som om han hade myror i kroppen. En gång pågick rytmstörningarna i tre månader och gav en tryckande känsla i halsen.

– På morgonen kändes det som att vara bakfull, fast jag inte använt alkohol på många år.

Läkaren ordinerade blodtrycksmediciner.

En gång vaknade Tauski mitt i natten. Han hade ramlat ur sängen. Hans son ringde efter ambulans. På sjukhuset konstaterades hans blodtryck vara så lågt, att livsfunktionerna hade blivit långsammare.

Orsakerna till tröttheten undersöktes också, och Tauski deltog i en sömnapnéundersökning. Sömnapné inverkar ju också höjande på blodtrycket. I Tauskis fall hade sömnapnén ännu inte blivit så svår: då han sov på rygg var symptomen lindriga och på sida hade han inga symptom alls.

Du är en sömnapnétyp, hade läkaren sagt efter undersökningen.

En sträng diet

I november för ett par år sedan började Tauski målmedvetet sträva efter att gå ner i vikt. Efter tre och en halv månad var han 25 kilo lättare.

I början var livsstilsförändringen sträng. Tauski drack vatten, kaffe och grönt te. På morgonen gjorde han smoothie av kvark och ananas eftersom han hade hört att ananas passar bra för den som bantar. På kvällen, då han inte längre förbrukade så mycket kalorier, åt han lätt. På dagen åt han enligt hur mycket han rörde på sig.

Idag sätter han olivolja i salladerna, äter mycket fisk och grillad broiler. I stället för julskinka hittade man senaste jul en basturökt kalkon på hans julbord. I butiken kontrollerar han i varudeklarationen hur mycket socker det finns i olika produkter. Av ketchup till exempel väljer han en sockerfri version.

– I kylskåpet finns alltid smör och helmjölk, det prutar jag inte på.

Beträffande maten är Tauski barmhärtig mot sig själv.

– En gång i månaden går jag och äter hamburgare och dricker cokis, berättar han.

Så småningom började vågen visa allt mindre och mindre.

– Jag ställer mig på vågen varje morgon för att se hur det stå till med vikten. Vägningen har blivit ett levnadssätt.

Tauski är nu nöjd med sin vikt, och det lönade sig att banta. Han märkte att efter två veckor med förändrade matvanor så försvann rytmstörningarna. Under ett och ett halvt år hade han inga besvär av dem.

– Den här sommaren återkom rytmstörningarna under en vecka. Jag vet inte vad det berodde på, men efter den veckan var de borta igen.

Naturen ger lugn

I månadsskiftet mars-april 2021 flyttade Tauski med sin familj till Pargas. Till salutorget i Åbo är avståndet 24 kilometer.

I Pargas har han också bott tidigare. – Pargas är en av Finlands vackraste städer, anser Tauski.

– Jag har alltid tyckt om att bo nära havet. Här har jag en motvikt till mitt fartfyllda arbete. Här finns naturens ro. Jag kan fiska, plocka bär och svamp. Dessutom finns här ett lugnande landskap.

Motion sköter också sinnet

Tauski märkte att motion hjälpte varken mot rytmstörningarna eller för viktminskningen.

– De dagar jag t.ex. sysslar med vedarbete hjälper däremot. Den typen av motion avlägsnar stress och ”tömmer huvudet”. Då huvudet mår bra mår jag också annars bra.

Förutom vardagsmotionen spelar Tauski ”halvaktivt” ishockey. Nu har coronan förstås tvingat till paus, då träningshallarna varit stängda.

Tauski har haft flera schäferhundar. För flera år sedan köpte han en chow chow åt sin son. Då den sista schäfern dog, skaffade också Tauski en chow chow.

– Nu är femåriga Karhuherra Baddington, med smeknamnet Nalle Peltonen mitt sällskap på dagspromenaden.

Fem till sex kilometer om dagen promenerar vännerna.

Efter att vänstergrenblocket i Tauskis hjärta hade upptäckts så har hans hjärta undersökts med ett års mellanrum. Senaste gång sade läkaren, att följande kontroll blir först om tre år. Det meddelandet kom som en stor lättnad för musikern.

Läs också: Människan är slav under sina vanor

Hjärtmärket på förpackningen berättar med ett ögonkast att produkten är ett näringsmässigt bättre val i sin egen produktgrupp.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem