Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Matglädje – Glädje av maten

Matglädje – Glädje av maten

Tallriksmodellen, matpyramiden, fetter och salt är oundvikligen det första man kommer att tänka på då man talar om mat. Hälsosamt och viktigt, visst, men ätandet får också vara något glatt, skriver Tuija Pusa.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 23.3.2021

Matglädje kan man hitta närmare än man först kommer att tänka på: till exempel i nya smakupplevelser, barndomsminnen, utflykter och i gott sällskap.

Alltid då jag läser om nyheter i matväg väcks äventyrslystnaden i mig. Jag kontrollerar också i skördekalendern Satokausi, vilka grönsaker det just nu lönar sig att smaka, för att få ut det mesta av både smak och pris. Jag ser också fram emot att testa nya Hjärtmärkesrecept, och många av de jag redan testat har ”gått vidare”. Det barn som förhöll sig mycket skeptiskt till nya maträtter, har vuxit upp till en nyfiken provsmakare. När man själv får tillreda så vågar man också bättre smaka på främmande smaker. Det här har bevisats vid matlagning tillsammans med barn i familjekretsen, och fungerar också på vuxna i de fall då det gäller att bli av med misstänksamhet mot nya smaker.

Trots att ätandet i barndomen för mig närmast var ett framskjutande av hungerkänslan, kommer jag ihåg delikatesserna hos mormor i Kajanaland: mannagrynsgröt med rågbröd och bitar av bondost som mjukats upp i kaffe. Jag märker att de här smakminnena vaknar till liv med allt större iver ju äldre jag blir – medan andra i min närhet förundrar sig över dem.

Känna matglädje och njuta av sina måltider

Det behöver inte vara frågan om några speciella gourmeträtter, för att maten ska ge matglädje. Kaffe med rågbröd på en rastplats med sprakande, öppen eld ju smakar himmelskt, efter en skogsvandring på några kilometer. Som utflyktsmatsäck smakar vanlig kakao och semla underbart för ett barn.

På matkurserna för hjärtpatienter är det många som dragit en lättnadens suck då de märkt att man inte behöver avstå från alla delikatesser. Favoriträtterna och andra godbitar hör också till ett glädjerikt ätande. Då man slipper onödiga förbud och regler kan man i stället känna matglädje och njuta av sina måltider. Och visst kan man också uppleva glädje av att äta hälsosamt. Om tallriksmodellen redan är en del av vardagen, kan man gratulera sig själv till framgången. En bra matsäck för sin resa mot förändrade matvanor har man då resan inleds via glädje. Med önskan om en Glädjerik Hjärtvecka med matglädje och gemensamma aktiviteter!

Läs också:

Neuvokas perhe: Lockande frukter och grönsaker

Lue seuraavaksi