Mat väcker känslor, för att inte tala om matrekommendationer. De nationella näringsrekommendationerna som offentliggjordes i november orsakade redan på förhand i medierna stora rubriker om det, hur rekommendationerna nu skärps och till och med tar bort köttpåläggen från medborgarnas tallrikar. De sociala medierna svämmade över av kommentarer om begränsningar och stränga regler. Men visst hade till diskussionen också förirrat sig en och annan, som konstaterade att målsättningen var klok: mera vegetabilier, mindre kött.
Näringsrekommendationerna är inte befallningar eller förbud, utan ger vägledning till en kost som främjar hälsan och gör gott åt var och en. Viktigast är att inse, vad som i de egna matvanorna redan är bra, och vad som kanske kunde förändras i en hälsosammare riktning.
Hur de kunde övergå till en mera växtbetonad kost?
Fastän det både för människornas och för naturens hälsa rekommenderas att minska på konsumtionen av rött kött och framför allt mängden köttpålägg. Så förbjuder ju inte rekommendationerna konsumtionen av kött, för att inte tala om att helt stoppa den i Finland. En del av oss har redan helt rensat bort köttet ur sin kost, en del funderar ännu på, hur de kunde övergå till en mera växtbetonad kost. Det finns många olika sätt att äta gott och hälsosamt. I en bra kost ryms både rågbröd, morötter och tårtor – i lämpliga proportioner.
Oberoende av om vi väljer kött, fisk eller vegetariskt, så är det kvaliteten på näringen som avgör. Ett vegetariskt alternativ är inte automatiskt bäst, eftersom också det kan innehålla mycket salt och mättat fett. Lyckligtvis har vi Hjärtmärket, som redan i 25 år visat på bättre val i olika produktgrupper. Då vi väljer Hjärtmärket ökar sannolikheten betydligt för det, att vår kost följer näringsrekommendationerna.
Enbart kunskap är inte tillräcklig, det behövs också färdighet och praktiska vinkar, en tolk mellan vetenskapen, rekommendationerna och människornas vardag. I den här rollen, som påstötare för hälsosamma levnadsvanor, har Finlands Hjärtförbund verkat ända sedan det grundades år 1955. I år firar vi vår 70-åriga insats till förmån för hjärthälsan. Det är på sin plats att fira det här jubileet med kaffe och kaka!