Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Sakkunnig inom småbarnspedagogik

Sakkunnig inom småbarnspedagogik

I en barnfamilj är ätandet en stor del av vardagen. Måltiderna är aldrig enbart ett sätt att fylla magen, utan ett viktigt dagligt tillfälle för hela familjen att ses och umgås, skriver Taina Sainio.

Bild: Ulla Sainio

Kommer du ihåg dina första matminnen?

Jag kommer ihåg plättstekningen hos mormor. De gemensamma stunderna inleddes med tillredningen av den i barnets ögon enorma plättsmeten i Arabias gamla och vackra degskål. Vi barn fick turvis knäcka äggen och sticka ner handen i den stora mjölpåsen.

Mormor ställde fram pallar åt oss bredvid spisen och satte fettklickar att smälta i gjutjärnspannan med plats för sju små plättar. Vi fick sedan med en skopa hälla plättsmeten i hålen. I stället för stekspade användes smörknivar. Mormor lärde oss när det rätta ögonblicket var inne för att vända plätten: då smeten har stelnat på ytan och små hål börjar uppstå, har plätten på den andra sidan just stekts vackert gulbrun.

Innan den enorma satsen plättsmet var stekt fick man vända både en och två plättar. Plättarna staplades upp i en stor hög på serveringsfatet och mellan dem ströddes socker. Plättfesten kulminerade i ett gemensamt kalasande med plättarna på de fina spetskantade tallrikarna, som aldrig annars användes.

Plättfesterna hos mormor var för den lilla hjälpredan glatt inhämtande av matkunskap: upplevelser och experiment, lyckanden och misslyckanden. Källorna till det glada matinlärandet var framför allt de oförglömliga gemensamma stunderna, under vilka barnets intresse för mat, matlagning och nya färdigheter hade möjlighet att tändas.

I en barnfamilj är ätandet en stor del av vardagen

Måltiderna är aldrig enbart ett sätt att fylla magen, utan ett viktigt dagligt tillfälle för hela familjen att ses och umgås. Att tillsammans tillreda mat och äta är värdefulla stunder för inhämtande av matkunskap, som gör gott åt precis allas kropp och sinne. En positiv, tillåtande atmosfär och flexibel inställning till ätandet lägger en grund för att modigt och med glädje våga pröva på olika maträtter, en grund som bär långt i framtiden.

I vår firar vi hjärtveckan på temat Matglädje. Syftet med veckan är att öka barnens matglädje och intresse för ett mångsidigt ätande. I materialet för Hjärtveckan får vi träffa de lustiga figurerna Nepe och Rotta Ronkeli, som tänder matglädjens gnista och ger anledning till gladlynta diskussioner kring matborden i hemmen, hos mormor, i skolor och på daghem.

Oförglömliga stunder av matglädje åt alla!

Läs också:

Hälsosamma val är speciellt viktiga i vardagliga, ofta återkommande måltider. Så här kockar du hälsosammare

Produkterna med Hjärtmärket

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem