Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Så här kockar du hälsosammare

Så här kockar du hälsosammare

Hälsosamma val är speciellt viktiga i vardagliga, ofta återkommande måltider.

Mari Olli, ruokakasvatuksen ja ruokapalveluiden asiantuntija
Publicerat 23.3.2021

Färga med grönsaker

Grönsaker lättar upp maten, ger smak och balanserar salthalten. Använd dubbel mängd grönsaker, färska eller djupfrysta, i förhållande till kött eller annat protein. Till exempel till en hälsosam köttsoppa 400 gram malet kött och 800 gram sopprötter förutom potatis.

Satsa på mjukt

En hälsosam mat innehåller mera mjukt och mindre hårt fett. Mjukt margarin får du genom att välja margarin i ask samt flytande oljor och fetter både på brödet och i matlagningen. Glöm inte heller fisk, nötter och frön. Du minskar på det hårda fettet då du väljer fettfattiga mjölk- och köttprodukter, t.ex. hjärtmärkesprodukter.

Fett med måtta

Förutom att fästa uppmärksamhet fettets kvalitet kan du också lägga märke till vilken mängd du använder, så att energihalten inte blir onödigt hög. Med en eller ett par skedar olja i salladen eller en halv deciliter nötter som mellanmål eller i salladen tryggar du ditt intag av mjuka fetter.

Spara på saltet

Minska stegvis, med tiden, användningen av salt. Använd andra kryddor och aromatiska grönsaker som smaksättare, så som ingefära, rotfrukter och chili. Då du själv tillreder maten kan du bättre påverka på salthalten i måltiderna. I butiken känner du igen produkter med lägre salthalt med hjälp av Hjärtmärket.

Hjärtmärkesrecept

På webbsidorna finns ett mångsidigt urval av både huvudrätter och bakverk. Matrecepten har hälsogaranti: fett- och saltmängden ligger på en hälsosam nivå och den goda smaken har inte heller glömts bort. I recepten används mycket grönsaker och råvaror som underlättar tillredningen av hälsosam mat.

Läs också:

Människan är slav under sina vanor

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem