Hyppää sisältöön
Etusivu / Onko kasviksissa Sydänmerkki?

Mitä kasvikset ovat ja miksi niitä kannattaa syödä?

Kasviksiin luetaan vihannekset, juurekset, sienet, marjat ja hedelmät. Ne sisältävät runsaasti ravintoaineita kuten kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasvikset ovat hyväksi myös painonhallinnassa niiden pienen energiamäärän vuoksi. Lisäksi ne pitävät yllä kylläisyyden tunnetta niiden sisältämien kuitujen ja veden ansiosta.

Kasviksia tulisi syödä noin puoli kiloa päivässä, aikuisella 6 kourallista ja lapsella 5. Kasvikset ehkäisevät myös sairauksia, sillä ne eivät sisällä suolaa, sokeria tai kolesterolia. Ne ovatkin niin sanotusti luonnon omia sydänmerkkituotteita. Ne auttavat hallitsemaan verenpainetta, verensokeria sekä kolesterolia. Suurempi kasvisten käyttö pienentää riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, joihinkin syöpiin sekä tyypin 2 diabetekseen.

Satokauden herkut – huhtikuu

Satokausi tarkoittaa tuotteen koko kasvukautta, ja sesonki sitä ajanjaksoa, kun kasvisten päälajikkeiden sadot ovat satokauden parhaimmillaan.

Miksi sitten tulisi suosia juuri satokauden tuotteita? Satokaudella kasvisten kasvatukseen käytetään vähemmän lisäaineita ja ulkopuolista energiaa kuten valoa ja lämpöä, lannoitteita ja torjunta-aineita. Edellä mainitut asiat tekevät satokauden tuotteista samalla myös ekologisempia. Satokauden tuotteet ovat myös edullisempia niiden halvempien kasvatus- ja kuljetuskulujen vuoksi. Hävikkiä syntyy satokaudella vähemmän, sillä silloin tarjonta kohtaa kysynnän paremmin. Kun tiedetään tuotteen olevan sesongin ulkopuolella, kasvattaja uskaltaa kasvattaa kyseisiä tuotteita vähemmän, jolloin kaupoilla on vähemmän tuotteita varastoitavana. Satokauden tuotteet ovat myös usein maultaan parempia, täyskasvaneita ja värikkäämpiä.

Huhtikuussa satokaudessa ovat esimerkiksi ananas, banaani, broccoli ja parsa. Kevään tullessa myös nokkosia ja voikukkia voidaan käyttää ruoanlaiton valmistuksessa. Satokauden tuotteen tunnistaa etenkin siitä, että kyseinen tuote on satokaudella edullisempi kuin normaalisti ja siitä, että tuotteen näkö, maku ja haju ovat yleensä myös parempia.

Huhtikuu on parsakuu:
Parsarisotto | Sydänmerkki (sydanmerkki.fi)

Sydänmerkki – mistä se löytyy?

Sydänmerkki on symboli, joka elintarvikkeissa ja ravintoloissa osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta se parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on Suomessa ainoa symboli, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta, joka taas perustuu tutkittuun ravitsemustietoon ja ravitsemussuosituksiin. Merkki löytyy elintarvikkeista, joissa rasvan laatu on pehmeä, tuote sisältää reilusti kuitua ja maltillisesti suolaa ja sokeria.

Miten sydänmerkin saa?

Yleinen ajatus sydänmerkistä on, että sen voi mikä tahansa elintarvikefirma vain ostaa omalle tuotteelleen. Asia ei kuitenkaan ole niin. On totta, että sydänmerkki maksaa tuotteelle, mutta sen saamiselle on olemassa ihan oikeat kriteerit, jotka määrittelevät ja tarkastavat puolueeton asiantuntijaryhmä. Tuoteryhmien kriteerit määräytyvät tarkkaan tutkitun ravitsemustiedon ja ravitsemussuosituksien mukaan, joita päivitetään jatkuvasti ruokavalikoiman kehittyessä. Sydänmerkki myönnetään tuotteelle, jos se täyttää nämä kyseiset kriteerit.

 

Tekstin ovat koonneet Tampereen ammattikorkeakoulun sairaanhoidonopiskelijat Inka ja Aada.

Lähteet:

Sydänmerkki | Sydänmerkki (sydanmerkki.fi)

Etusivu – Satokausikalenteri

Hietalahti, E. et al. (toim.).  Kaikkea hyvää. Jyväskylä 2020.

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot