Hyppää sisältöön
Etusivu / Liikunta / Liikuntavastaavatoiminta sydänyhdistyksessä

Liikuntavastaavatoiminta sydänyhdistyksessä

Sydänyhdistyksistä tulleiden toiveiden pohjalta Sydänliitossa on yhdessä yhdistysten ja piirien edustajien kanssa laadittu liikuntavastaavan tehtävänkuva. Liikuntavastaavatoiminnan tavoitteena on vahvistaa yhdistyksen liikuntatoimintaa ja myös liikuntaa osana yhdistyksen muuta toimintaa.

Julkaistu 11.3.2023
Päivitetty 27.9.2023

Liikuntavastaavatoiminnan periaatteita

  • Liikuntavastaavan tehtävässä voi toimia yksi tai useampi henkilö. Tehtävässä toimivat ovat kiinnostuneita liikuntatoiminnasta ja sen järjestämisestä ja kehittämisestä yhdistyksessä.
  • Liikuntavastaava on yhdistyksen hallituksen nimeämä. Hän voi olla hallituksen jäsen tai tekee yhteistyötä yhdistyksen hallituksen kanssa.
  • Liikuntavastaava on ennen kaikkea toiminnan koordinaattori ja viestin välittäjä. Hänen lisäkseen toiminnan toteutukseen voi osallistua kaikki vapaaehtoiset.
  • Henkilö nimetään KILTA-järjestelmässä liikuntavastaava-rooliin, jolloin hän saa Sydänliitosta tietoa ajankohtaisista asioista.

Vastaavan tehtäviin voi kuulua vain muutamia asioita tai toisaalta Yhdistyspalvelusta löytyy ideoita liikuntatoiminnan laajentamiseen yhdistyksen oman mielenkiinnon ja resurssien mukaan. Liikuntatoiminnan ideapankkia kasvatetaan myös yhdistyksien tuottamilla ideoilla.

Tietopaketti yhdistyksen hallitukselle

Yhdistyksen hallitukselle on koottu Vastaavien roolit yhdistyksessä -esitys, joka sisältää periaatteet eri asioista vastaavien toiminnasta ja keskeisimmät seikat, joilla hallitus voi tukea ja helpottaa myös liikuntavastaavan toimintaa. Esityksen tarkoitus on olla apuna, kun yhdistyksen hallitus käsittelee liikuntavastaavan nimittämistä ja tehtävänkuvaa.

Materiaalia liikuntavastaavan löytämiseen

Liikunnasta innostuneelle ihmiselle tai jopa useammalle löytyy mukavaa puuhaa sydänyhdistyksen liikunnan parissa liikuntavastaavana. Innostus liikunta-asioiden koordinoimiseen ja järjestämiseen riittää. Kiinnostuneelle on mukava kertoa, että hän ei olisi yksin asialla, vaan hänen tukenaan ovat ainakin yhdistyksen puheenjohtaja ja Sydänliiton liikunta-asiantuntija Annukka Alapappila.

Kannattaa myös mainita, että hän on liittymässä vajaan parin sadan liikuntavastaavan joukkoon. Liikuntavastaavat eri sydänyhdistyksissä saavat halutessaan tukea ja ideoita toisiltaan. Sydänliitto järjestää tapaamisia, joissa liikuntavastaavat tapaavat toisiaan ja saavat ideoita toisiltaan.

Lahden sydänyhdistyksen liikuntavastaava Satu Kakko kertoo kuulumisiaan liikuntavastaavana olemisesta. Video kestää n. 3 min.

Tämän videon voi lähettää mahdolliselle tulevalle liikuntavastaavalle jo rekrytointivaiheessa kuten myös tietoa liikuntavastaavan tehtävänkuvasta.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut