Hyppää sisältöön

Vertaistuelliset tapaamiset

Sydänyhdistys voi vahvistaa vertaistuen toteutumista osana toimintaansa järjestämällä Sydänkahvila-, Sydänryhmä- tai Sydänkerhotoimintaa.

Anna Rikala, Vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 1.7.2021

Sydänyhdistysten toiminnassa vertaistuki toteutuu usein spontaanisti, osana kaikkea sydänyhdistyksen toimintaa. Vertaistuen toteutumista voi vahvistaa järjestämällä kertaluonteisen tai toistuvan Sydänkahvilan tai sovitusti kokoontuvan Sydänryhmän tai Sydänkerhon, jossa keskustellaan yhdessä yhteisistä teemoista ja kokemuksista. Toiminta on aina avointa kaikille.

Sydänkahvila voidaan perustaa toimivaan kahvilaan. Kahvilan omistajan kanssa sovitaan, että siellä saa ennalta sovittuna aikana kokoontua ryhmä. Osallistujat voivat ostaa virvokkeet omakustanteisesti tai yhdistys voi maksaa ne.  Järjestäjä suunnittelee kahvilatilaan sopivan ohjelman tapaamista varten.

Sydänryhmä / Sydänkerho voi kokoontua monenlaisissa tiloissa. Jos kokoonnutaan sisätiloissa, on mukava istua niin, että joko kaikki näkevät toisensa ja voivat keskustella kasvotusten, tai istua sekä keskustella pienryhmissä. Järjestäjä suunnittelee ohjelman kyseiseen tilaan sopivaksi. Sydänkerho voi myös ulkoilla ja keskustelunaiheita voi suunnata esimerkiksi pienille kävelyporukoille.

 

Sydänkahvila-, Sydänryhmä- tai Sydänkerho-teemakeskustelun toteutus

Aluksi esitellään keskusteluaihe ja jaetaan osallistujat 3-4 hengen ryhmiin. Kerrotaan, että jokainen saa osallistua keskusteluun ja kertoa omia kokemuksiaan kyseessä olevasta aiheesta. Aihe ja siihen mahdollisesti liittyvät kysymykset on hyvä kirjoittaa paperille ja antaa paperi jokaiselle ryhmälle.

Pienryhmiin osallistuvat voivat aluksi esittäytyä. Kahvittelun lomassa keskustellaan valitusta aiheesta ja ajatuksia voidaan kirjata ylös.  Lopuksi kootaan ryhmissä esiin nousseita ajatuksia ja tehdään yhteenveto keskustelusta koko ryhmän kanssa.

Sydänyhdistyksille jaetuista Ikäinstituutin Mielipakka-korteista löytyy paljon erilaisia mielenkiintoisia keskustelunaiheita sekä pieniä tehtäviä. Korttien kuvia voi myös käyttää, esimerkiksi jokainen voi valita lopuksi kortin, joka kuvaa omia tunnelmia keskustelun aikana.

Ryhmissä voidaan keskustella ruokaan ja liikuntaan liittyvistä aiheista. Esimerkiksi, mitä sydänterveellinen ruoka minulle tarkoittaa tai kuinka voin ylläpitää hyvinvointiani liikunnan avulla. Voidaan myös jakaa reseptejä tai liikuntavinkkejä.

Tapaamisen aiheena voivat olla myös sähköiset terveyspalvelut. Yhdessä voidaan tutustua esimerkiksi Omakanta -palveluun, sydan.fi -verkkomediaan ja terveyskyla.fi -sivustoon. Osallistujilla on tällöin hyvä olla puhelimet tai tabletit mukana – tämän voi kirjata tapahtumakutsuun.

Vinkkejä keskusteluaiheisiin löytyy paljon sydan.fi – ja sydan.fi/yhdistyspalvelu -sivuilta. Sydan.fi:stä  voit etsiä ideoita hakusanalla vertaistuki.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset