Liikuntaideoita lapsiperheille
Tapahtuman tavoitteena on innostaa lapsiperheitä liikkumaan yhdessä ja tukea perheitä pohtimaan omia vahvuuksiaan.
Kesto
Tapahtuma voi olla avoimet ovet periaatteella auki esim. 3h.
Toiminta:
Tämä ohjelmavaihtoehto sisältää neljä lapsiperheille suunnattua toimintapistettä. Tapahtuman voi toteuttaa sisällä tai ulkona. Voit järjestää tapahtumassa kaikki pisteet tai valita niistä tapahtumaan parhaiten sopivat. Alla on kuvattu tarkemmin jokaista toimintapistettä ja pisteille tulostettavia sivuja.
Tasapainotaiturit (kesto n. 5-10min)
Tällä pisteellä lapset ja vanhemmat voivat tasapainoilla yhdessä erilaisissa asennoissa.
Alla on kuvattu erilaisia liikkeitä, joita voi näyttää mallina perheille / lapislle.
- KURKI: Seistään yhdellä jalalla toinen polvi nostettuna ylös eteen ja kädet levitettyinä sivuille.
- VAAKA: Seisotaan yhdellä jalalla, nojataan ylävartaloa eteenpäin ja levitetään kädet suoriksi sivuille
- TÄHTI: Seisotaan yhdellä jalalla x-asennossa, kallistetaan ”tähteä” hitaasti tukijalan puolelle ja jäädään tähän vähäksi aikaa.
- YKSI JALKA JA YKSI KÄSI: Tasapainoillaan oikea jalka ja oikea käsi maassa. Sama vasemmalla puolella.
- PARI-SYDÄN: Ota paria käsistä kiinni ja muodostakaa yhdessä sydämen mallinen asento.
- Keksi itse jokin tasapainoliike. Halutessasi voit nimetä liikkeen ja kirjoittaa sen ohjeet alle.
Tasapainotaiturit on kehitetty yhteistyössä Suomen Ladun kanssa
OLOHUONE- JA VAUVASIRKUS (kesto n. 5-15min)
- Ohjeet: Tällä pisteellä perheet voivat kokeilla olohuone- ja vauvasirkuksen ohjeiden avulla, mitä kivaa voi touhuta yhdessä kotona. Liikkeet löytyvät videoina Neuvokas perheen liikunta – sivuilta . Lapset ja aikuiset voivat temppuilla yhdessä tai vauvasirkusta vanhemmat voivat tehdä vauvan kanssa ja lapset voivat käyttää nallea tai nukkea.
- Tarvikkeet: Tähän toimintapisteeseen tarvitset tulostettuna kuvat tai videot pyörimään olohuone- ja vauvasirkusliikkeistä. Mahdollisuuksien mukaan pehmustetta lattialle (matto, patja tms.). Esille voi myös laittaa muutaman nallen tai nuken, joiden kanssa lapset voivat itse kokeilla vauvasirkusta ja joita voidaan hyödyntää olohuonesirkuksen ympäri ämpäri -liikkeessä.
Olohuonesirkusliikkeet, jotka sopivat tapahtumaan erityisen hyvin
- Flamingo
- Ympäri ämpäri
- Lontoon bussi
- Kahvakuula
- Kaksi laatikkoa
- Karhu ja pentu
Vauvasirkusliikkeet
- Kiertoliike
- Kyykky ja nosto
- Lentokone
Luontokuvaaja (kesto n. 5-10min)
Tällä pisteellä toimitaan kamerana ja kuvaajana. Aluksi aikuinen on luontokuvaaja ja lapsi on ”kamera”. Lapsi sulkee silmänsä ja aikuinen lähtee hiljalleen kuljettamaan lasta olkapäistä ohjaten (aikuinen on lapsen takana) samalla etsien sopivia kuvauskohteita. Kun sopiva asia löytyy, pysähdytään. Aikuinen ”zoomaa” eli kääntää pään sopivaan asentoon”, ja tämän jälkeen ”ottaa kuvan” eli nykäisee lasta korvasta/koputtaa olkapäälle tms. jolloin lapsi avaa silmänsä hetkeksi ja sulkee ne jälleen. Kuvia voi ottaa useampia kuvaajan mieltymyksen mukaan. Isomman lapsen kanssa voidaan osat vaihtaa toisinkin päin
Luontokuvaaja kehitetty yhteistyössä Suomen Ladun kanssa
- Tämän toimintapisteen tarkoituksena on, että aikuinen ja lapsi toimivat pareittain niin, että aikuinen ohjaa ja lapsi kulkee “kamerana”. Jos piste on sisällä, kiinnitä seinille erilaisia eläinkuvia eri korkeuksille, kuitenkin niin, että suurin osa on lapsen kasvojen tasolla tai sitä alempana. Muutama voi olla aikuisen kasvojen tasolla ja muutama lähes lattian rajassa. Näin lapset ja vanhemmat voivat itse päättää, millä korkeudella “luontokuvaavat”.
- Tarvikkeet: Jos toimintapiste järjestetään ulkona, tarvitset vain tiedon, miten perheet pisteellä toimivat ja kerrot sen heille. Mikäli toimintapiste on sisällä, tarvitset lisäksi tulostetut luontokuvat, jotka kiinnitetään seinälle.
Minä olen – piste (kesto n. 5-10 min)
Tällä pisteellä mietitään omia vahvuuksia Neuvokas perhe –tehtäväsivun kautta. Minä olen –sivun avulla vanhempi voi kertoa lapselle lapsen vahvuuksista. Myös lapsi voi kuvata omia ja vanhempiensa vahvuuksia. Lisäksi voidaan miettiä, mitkä ovat perheen yhteisiä vahvuuksia.
- Ohjeet: Minä olen –sivun avulla vanhempi voi kertoa lapselle lapsen vahvuuksista. Myös lapsi voi kuvata omia ja vanhempiensa vahvuuksia. Lisäksi voidaan miettiä, mitkä ovat perheen yhteisiä vahvuuksia.
- Tarvikkeet: Tällä pisteellä tarvitset yhden Minä olen -sivun.
Lisätietoja ohjelmasta: Terhi Koivumäki, terhi.koivumaki@sydanliitto.fi