Hyppää sisältöön
Tapahtumat

Sydändigineuvontatoiminta sydänyhdistyksessä

Sydändigiopastajat voivat rikastuttaa yhdistyksen tilaisuuksia tarjoamalla opastusta erilaisten mobiililaitteiden käytössä ja kertomalla omahoitoon liittyvistä sähköisistä terveyspalveluista sekä luotettavista terveystiedon lähteistä.

Heli Perkiömäki ja Heli Vienonen
Julkaistu 17.9.2021
Päivitetty 3.2.2022

Valmistelut

Opiskelemalla sydändigiopastajan itseopiskelumateriaalin https://sydan.fi/etelasuomi/sydandigi voi kuka tahansa yhdistyksen vapaaehtoinen alkaa sydändigiopastajaksi. Koulutuksen läpikäymiseen menee noin 5 tuntia.

Tietonsa sivustolla ilmoittaneet sydändigiopastajat saavat aloituspaketin, mikä sisältää nimilapun, digivinkkejä -esitteitä ja tervetuloa digiopastajaksi kirjeen.

Toiminta

Yksikin aktiivinen sydändigiopastaja voi tarjota paljon iloa ja apua yhdistyksen toimintaan. Suositeltavinta on, että sydändigiopastajat toimivat pareittain.

Tarkoituksena on luoda mahdollisuuksia sydändigiopastajien ja opastettavien kohtaamisiin. Sydändigiopastaja tuo yhdistyksen tilaisuuksiin ja kerhoihin lisää interaktiivisuutta ja vähentää eriarvoisuutta rohkaisemalla älylaitteen käyttöön.

Sydändigineuvonta luennon yhteydessä

Sydändigiopastajat ovat paikalla antamassa neuvoja sähköisten terveyspalveluiden käyttöön ja opastamassa luotettavan omahoitotiedon äärelle. Neuvontahetket voivat sijoittua ennen ja jälkeen luennon, vaikka kahvittelun yhteyteen.

Vinkit tilaisuuden järjestämiseen:

  • Varaa aikaa tilaisuuden yhteyteen sydändigiopastajille esim. 30 min tilaisuuden alkuun ja 30 min tilaisuuden loppuun.
  • Markkinoi myös tilaisuuden yhteydessä tarjottavaa sydändigineuvontaa.
  • Varaa sydändigiopastajille rauhallinen alue, jossa he voivat tarjota opastusta. Liiallinen tausta hälinä vaikeuttaa opastuksen kuulemista.

Sydändigineuvonta kerhon yhteydessä

Sydändigiopastajat ovat kerhotapaamisessa mukana neuvomassa kerholaisille, miten omia älylaitteita käytetään ja vastaamassa kysymyksiin esim. sovellusten asennuksesta ja sähköpostin käytöstä.

Vaihtoehtoisesti sydändigiopastajat voivat tulla kerhoon opastamaan ja kertomaan luotettavista terveystiedon lähteistä, sekä esittelemään sähköisten terveyspalveluiden käyttöä kerholaisten omilla älylaitteilla.

Sydändigikerho osana yhdistyksen kerhotoimintaa

Erilaisten älylaitteiden ja niiden oheislaitteiden lisääntyessä ja palveluiden siirtyessä yhä enenevissä määrin verkkoon, tarve älylaitteiden käytön osaamiselle kasvaa. Sydändigikerhossa harjoitellaan yhdessä omien laitteiden käyttöä ja tutustutaan sähköisiin terveyspalveluihin ja luotettaviin terveystiedon lähteisiin.

Vinkit kerhon järjestämiseen:

  • Kerhon ohjaajana toimii sydändigiopastaja.
  • Huomio kerhon tilaa varatessa, että tilassa on toimiva WiFi -yhteys (kaikissa älylaitteissa ei ole SIM-korttia).
  • Suunnittele kerhokerrat eri teemojen ympärille esim. sähköiset terveyspalvelut, tietoturva tai laitteiden käytön harjoittelu.
  • Kerhossa voi hyödyntää valmiita ohjeita esim. YouTubesta.

Lisätietoa https://sydan.fi/etelasuomi/tukea/sydandigineuvonta/ ja sydandigineuvonta@sydanliitto.fi

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut