Hyppää sisältöön
Lapset/perheet Liikunta Mielen hyvinvointi Ruoka Tapahtumat

Sydänpäivä alakoululaisille

Toiminnan tarkoituksena on lapsiperheiden sydänterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Toiminta suunnitellaan yhdessä koulun henkilökunnan mm. opettajien, koulunkäynnin ohjaajien ja keittiön henkilökunnan kanssa.

Annukka Alapappila, asiantuntija, järjestötoiminnan sisällöt ja liikunta
Julkaistu 24.9.2024

Kesto

Päivä toteutetaan työpajoina, jossa yhden pajan kesto on noin 20 min. Pajoja on yhteensä viisi tai yhdessä päätetty määrä.

Valmistelut

Yhdessä koulun henkilökunnan kanssa suunnitellaan työpajojen sisältö. Valitaan sisällöt sen mukaan, mitä osaamista on Sydänyhdistyksessä ja mikä on koulun tai luokan tarve. Sydänpäivän voi toteuttaa yhdelle luokalle tai esim. kyläkoulussa koko koululle. Olemme toteuttaneet Sydänpäiviä useamman kerran ja eri kouluilla.

Toteutus

Oppilaat jaetaan pieniin ryhmiin esim. 4-10 oppilasta/ryhmä. Kyläkoulussa opettajat jakoivat oppilaat jo valmiiksi eri-ikäisten sekaryhmiin, joissa vanhemmat oppilaat auttavat nuorempia. Työpajoina meillä on ollut eri kerroilla esim: kasvispaja, hyvä välipala, rumpu, Supersankari-suunnistus, ruutuaika Neuvokas perhe -materiaalein, liikunnan ilo, oma keho-minä olen hyvä ja lukukoira. Meidän sydänyhdistyksestä oli liikuntapajaa toteuttamassa fysioterapeutti ja syömiseen liittyviä pajoja hallituksen kaksi jäsentä. Koulun opettajille ohjeistimme Supersankari- ja ruutuaikapajat. Rumpupajan piti koulun musiikista vastaava opettaja. Sen ideana oli miettiä myös omaa sydäntä ja sen rytmiä.

Päivä aloitettiin yhdessä koulun juhlasalissa ja oppilaat jaettiin omiin ryhmiinsä. Jokainen ryhmä keksi itselleen nimen ja valitsi keskuudestaan kirjurin. Paperit ja kynät olivat valmiina. Sen jälkeen oppilaat kiersivät omina ryhminään eri työpajat tietyn, heille annetun järjestyksen mukaan. Välillä pidettiin sopivasti välitunteja ja käytiin syömässä.

Päivän lopuksi kokoonnuttiin taas juhlasaliin ja oppilaat kertoivat kokemuksiaan ja tuntemuksiaan päivästä. Sen jälkeen oli tietokilpailu, jonka sydänyhdistyksen väki oli tehnyt. Ryhmät kirjasivat vastauksensa heille aamulla jaettuihin papereihin. Jokaiselle oppilaalle ja koulun henkilökunnalle annettiin päivän päätteeksi Sydänkassi, johon oli koottuna kolmen sukupolven (lapsi-vanhemmat-isovanhemmat) liitosta tilattua materiaalia. Pajoissa käytettiin Neuvokas Perhe -sivuston materiaaleja.

Materiaalit ja välineet

Ruokatarvikkeet pajan sisällön mukaan. Sydänliitosta tilattu jaettava materiaali ja sydänkassit sekä koulun liikuntavälineet.

Vinkki soveltamisesta

Pajoja voi suunnitella ja toteuttaa oman ideoinnin, kiinnostuksen, resurssien ja koululta tulevien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Sydänpäivää voi soveltaa myös esikouluikäisille ja varhaiskasvatukseen.

Lisätietoa

Päivi Halonen, Leppävirran Sydänyhdistys pj. p. 0400-359 653 / phalonen@student.uef.fi

 

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut