Hyppää sisältöön
Etusivu / Arkielämä sydämen vajaatoiminnan kanssa

Uni

Riittävä määrä lepoa ja unta on hyvinvoinnin perusta. Jos uni häiriintyy jatkuvasti, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Taustalla voi olla uniapnea, joka lisää vaaraa sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin.

Materiaalia ohjauksen tueksi

Stressi

Monissa tutkimuksissa havaittu, että pitkäaikainen stressi – psyykkinen tai sosiaalinen kuormitustila – kuormittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä. Auta asiakasta löytämään keinoja stressin hallintaan. Auttaisiko esimerkiksi mindfulness?

Materiaalia ohjauksen tueksi

Tulehdukset

Tulehdukset voivat vaikeuttaa sydämen vajaatoiminnan oireita. Huolellinen käsihygienia auttaa suojaamaan infektioilta.

Hampaiston tulehdukset, parodontiitit, saattavat ylläpitää tulehdusta koko kehossa. Siksi hampaista huolenpito ja säännölliset hammastarkastukset vähintään vuoden välein kuuluvat asiaan.

Sydämen vajaatoimintaa sairastavan kannattaa ottaa vuosittain influenssarokote ja harkita myös pneumokokkirokotetta.

Myös ihon kuntoa kannattaa tarkkailla ja välttää ihorikkoja ja raapimista.

Matkustaminen

Sydämen vajaatoimintaa sairastava voi matkustaa normaalisti, jos sairaus on vakaassa vaiheessa. Matka kannattaa kuitenkin suunnitella huolella.

Matkustajan muistilista

Autoilu

Lääkäri arvioi sydämen vajaatoimintaa sairastavan ajoterveyden oireisuuden ja ajokorttiluokan perusteella.

Sauna

Sydämen vajaatoimintapotilaan saunomiselle kohtuullisissa lämpotiloissa ei ole esteitä. Äkillisiä lämmönvaihteluita kuumasta saunasta kylmään veteen tulee välttää.

Suojaako sauna sydäntä?

Seksi

Sydänsairaus saattaa aiheuttaa muutoksia seksuaalisuuden kokemukseen. Useimpia sydänpotilaita ja heidän kumppaneitaan huolestuttaa seksin sujuminen. Terveydenhuollon ammattailaisen on tärkeä tarjota mahdollisuus puhua mieltä askarruttavista asioista.

Artikkelit asiakkaalle seksuaalisuudesta

Sosiaaliturva

Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentuloa turvaavista rahallisista etuuksista.

Järjestöjen sosiaaliturvaopas