Hyppää sisältöön
Etusivu / Kolesteroliarvoihin vaikuttavat elintavat

Kolesteroliarvoihin vaikuttavat elintavat

Rasva-aineenvaihdunnan häiriötä voi ehkäistä ja hoitaa omilla elintavoilla.

Julkaistu 7.10.2021
Päivitetty 21.11.2024

Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikkuminen vaikuttavat suotuisasti kaikkiin veren rasva-arvoihin. Ne alentavat haitallista LDL-kolesterolia ja triglyseridipitoisuutta, mutta kohentavat hyödyllistä HDL-kolesterolia. Ylipainon vähentäminen 5–10 %:lla sekä tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen parantavat myös veren rasva-arvoja. Samoilla toimilla voi edistää verisuoniterveyttä muutenkin kuin kolesteroliarvojen kautta.

Ravinto

Ruokavalio on keskeisimpiä veren kolesteroliin vaikuttavista tekijöistä. Vaikutusteho on yksilöllinen, mutta aina tehokas ja kannattava. Tärkein kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä on rasvan laatu. Kova, tyydyttynyt rasva suurentaa haitallista LDL-kolesterolia ja pehmeä, tyydyttymätön rasva puolestaan alentaa sitä. Myös ruoan kuitu alentaa LDL-kolesterolia.

Lisäksi on hyvä vähentää runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien syömistä. Kasvisten lisääminen ruokavalioon lisää kuidun saantia ja syrjäyttää mahdollisesti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia sisältävien ruokien syöntiä. Sydänystävällisen ruokavalion kulmakiviä ovat myös suolan sekä sokerin maltillinen käyttö. Käytännön ruokavalinnoissa helpottaa pakkauksista löytyvä Sydänmerkki.

Jos edellä mainitut ruokavalion muutokset eivät yksin riitä, voi lisäksi käyttää kasvistanolia tai -sterolia sisältäviä elintarvikkeita.

Ravitsemussuositus rasva-aineenvaihdunnan häiriön hoidossa

Liikunta

On suositeltavaa liikkua päivittäin vähintään puoli tuntia reippaasti. Jos liikkuminen on jäänyt kovin vähäksi, määrän voi koota jopa muutaman minuutin liikuntatuokioista. Päivittäinen liikunta-annos voi sisältää työmatka- ja muuta hyötyliikuntaa, liikkumista perheen kanssa ja vaikkapa liikuntaharrastuksen. Tärkeintä on löytää itselle mieluisa tapa liikkua.

Liikunta rasva-aineenvaihdunnan häiriön hoidossa

Ylipaino

Ylipainoisilla pienikin painonpudotus tuo terveyshyötyjä. Kannattaa huolehtia liikkumisesta ja syödä säännöllisesti aamusta lähtien 3–5 kertaa päivässä kohtuullisen kokoisia annoksia ja runsaasti kasviksia. Lautasmalli auttaa koostamaan aterian monipuolisesti ja vatsaa täyttävästi.

  • Linkki Kun asiakkaallasi on ylipainoa -sivulle

Tupakointi

Tupakoinnin lopettaminen parantaa veren rasva-arvoja ja pienentää merkittävästi sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista. Tupakoinnin lopettaminen on siis suositeltavaa. Tukea tähän löytyy esimerkiksi Stumppi.fi-palvelusta ja 28 päivää ilman -palvelusta.

Materiaalia ohjauksen tueksi

Alkoholi

Alkoholin vähentäminen kannattaa, sillä kohtuullinenkaan käyttö ei edistä sydänterveyttä. Alkoholin kohtuukäytön raja on miehillä enintään kaksi ja naisilla enintään yksi ravintola-annosta vuorokaudessa, eikä päivittäistä käyttöä suositella.

Materiaalia ohjauksen tueksi

 

Taulukko. Veren kolesteroli- ja rasva-arvoihin vaikuttavat elämäntapatekijät ja niiden vaikutussuunta
Elämäntapatekijä + = kohottaa pitoisuutta
– = laskee pitoisuutta
Kova eli tyydyttynyt rasva + kokonaiskolesteroli
+ LDL-kolesteroli
Pehmeä eli tyydyttymätön rasva – kokonaiskolesteroli
– LDL-kolesteroli
Ravinnon sisältämä kolesteroli + kokonaiskolesteroli
+ LDL-kolesteroli
Kuitu, liukoinen – kokonaiskolesteroli
– LDL-kolesteroli
Kasvistanolit ja -sterolit – kokonaiskolesteroli
– LDL-kolesteroli
Alkoholin liikakäyttö ++ triglyseridit
Transrasvahapot + kokonaiskolesteroli
+ LDL-kolesteroli
– HDL-kolesteroli
Pannukahvi + kokonaiskolesteroli
+ LDL-kolesteroli
Sokeri, makeiset ja sokeripitoiset ruoat, puhdistetut viljatuotteet + triglyseridit
Laihduttaminen (ylipainoiset) ja riittävä ja säännöllinen liikunta – kokonaiskolesteroli
+ HDL-kolesteroli
– triglyseridit
Tupakointi – HDL-kolesteroli

Lähde: Käypä hoito Dyslipidemiat 2021.