Työvälineitä muutosprosessin ohjaukseen
Muutoksen ohjauksen etenemistä havainnollistavat kaaviot ja lomakkeet helpottavat asiakkaan muutosvalmiuden kartoitusta, ohjauksen suunnittelua ja seurantaa.
Materiaalin avulla ohjaajan on helppo auttaa asiakasta konkreettisen muutossuunnitelman laatimisessa. Aineistosta löytyy puheeksi ottoa ja ohjausta havainnollistavia ohjauskuvia, testilomakkeita ja muutoksen suunnittelulomakkeita.
Aineisto perustuu valmentavan elintapaohjauksen periaatteisiin: voimaannuttavaan ohjausideologiaan sekä prosessimaiseen muutosohjaukseen. Motivoiva ilmapiiri voidaan luoda vuorovaikutuksellisin keinoin niin, että motivaatio nousee ohjattavasta itsestään, ei ohjaajan määräyksestä tai tarpeesta. Ohjaaja antaa ohjattavan itsensä toimia oman muutosprosessinsa pääsuunnittelijana.
Lähestymistapa perustuu uusimpaan tutkimustietoon siitä, miten yksilöllisellä elintapaohjauksella saadaan aikaan myös kliinistä vaikuttavuutta. Ohjauksen punainen lanka on ohjattavan muutosvalmiuden arviointi sekä sen pohjalta suunnitellun ohjausprosessin räätälöinti käyttäen tilanteeseen sopivaa aineistoa.
Elintapamuutos pyritään ohjaustilanteessa näkemään positiivisena mahdollisuutena vaikuttaa omaan hyvinvointiin, ei ahdistavana pakkona. Ohjauksen alussa annetaan tilaa ohjattavan omalle kokemukselle eli ns. subjektiiviselle voinnille, koska se ennakoi toimintakykyä ja muutokseen sitoutuneisuutta jatkossa parhaiten.
Hyödynnä kaaviota: Miten ohjaus etenee aineistoa hyödyntäen?
Elintapamuutos pyritään ohjaustilanteessa näkemään positiivisena mahdollisuutena vaikuttaa omaan hyvinvointiin, ei ahdistavana pakkona. Ohjauksen alussa annetaan tilaa ohjattavan omalle kokemukselle eli ns. subjektiiviselle voinnille, koska se ennakoi toimintakykyä ja muutokseen sitoutuneisuutta jatkossa parhaiten.
Ohjaustilanteen vastavuoroisuuden vahvistamiseksi on kehitetty muutosvalmiuden arviointiin ohjauksen työkalu.
Työväline muutosvalmiuden arviointiin
OTA-mittari, EHN-mätare, OTA-card
OTA-mittarin (Oman Terveyden Avaintekijät) avulla ohjaaja voi kartoittaa ohjattavan muutosvalmiuden astetta terveyden eri avaintekijöiden suhteen. Jatko-ohjaus on näin mahdollista räätälöidä ohjattavan muutosohjauksen ja muutosvaiheen mukaisesti. Siitä on apua erityisesti silloin, kun on vaikea päättää, mistä osa-alueesta olisi hyvä aloittaa. Se tekee nopeasti näkyväksi sen, mihin terveyden avaintekijään ohjattava on valmis ohjaushetkellä panostamaan.
On tärkeää, että ohjattava täyttää OTA-mittarin itsenäisesti. Ohjeessa on lisää tietoa OTA-mittarin hyödyntämisestä motivoivassa elintapaohjauksessa.
Tutustu OTA-mittarin käytön ohjaukseen videon (2:23) avulla (YouTube).
Työvälineet muutoksen suunnitteluun ja seurantaan
OTA-mittarin valintojen pohjalta voidaan keskustella jatko-ohjauksen tarpeesta. Jos ohjattava toivoo muutosta useampaan avaintekijään, häntä pyydetään valitsemaan se tekijä, johon hän haluaa muutosta kaikkein eniten.
Jatko-ohjauksessa keskitytään aluksi tähän ohjattavan valitsemaan aiheeseen ja tehdään sen pohjalta konkreettinen muutossuunnitelma. Muihin tekijöihin voi tarvittaessa palata myöhemmin ohjausprosessin edetessä.
Tutustu muutossuunnitelman laatimiseen videon (2:15) avulla (Youtube).
Materiaalia muutossuunnitelman laatimisen tueksi
- Avaintekijät-kuva auttaa hahmottamaan elintapojen, riskitekijöiden ja sydänterveyden yhteyksiä.
- OTA-ravinto-lomake
- OTA-liikunta-lomake
- OTA-uni-lomake
- OTA-stressinhallinta-lomake
- OTA-tupakka-lomake
Testejä muutosohjauksen tueksi
Myös erilaiset testit voivat auttaa asiakasta hahmottamaan omaa tilannetta, kannustaa muutokseen ja antaa vinkkejä konkreettisiin toimiin.
- Ravitsemusaiheiset testit (ruokavalio, syömistottumukset, suola, rasvan laatu, kuitu, sokeri)
- Liikuntatottumustesti- lomake ja liikuntatottumustesti verkossa
- Fagerströmin testilomake auttaa testaamaan tupakoijan nikotiiniriippuvuuden astetta. Testin voi tehdä myös verkossa.
- AUDIT-Alkoholin käytön riskit -testin voi tehdä verkossa.
- Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointilomake auttaa selvittämään omaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Arvioinnin voi tehdä myös verkossa.
- FINRISKI-laskuri auttaa arvioimaan riskin sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Kuvamateriaalia muutosohjauksen tueksi
- Ravitsemusaiheiset kuvat
- Liikunta-aiheiset kuvat
- Unihuoltoon ja stressin hallintaan liittyvät kuvat ja materiaalit
- Päihteiden (alkoholi, tupakka) käytön hallintaan liittyvät kuvat
Ohjaajan kokemus motivoivan haastattelun käytöstä:
”Uuden ohjaustyylin käyttöönotto on helpottanut omaa työskentelyä paljon. Myös asiakkaat ovat olleet kiinnostuneempia vastaanottamaan asioita tämän uuden tavan avulla. Ohjauksesta on poistunut saarnaus, kun ollaan kiinnostuneita asiakkaan oikeasta halusta ja valmiudesta muutokseen.”
Katso myös video (0:44) ohjattavan ajatuksista (Youtube).
Nuorten terveyden edistämiseen ja elintapaohjaukseen on kehitetty oma TOTA-mittari (Terveyden Oma Tilannearvio) ja ohjausta tukevaa kuvamateriaalia:
Työvälineitä nuoren elintapaohjaukseen