Kun asiakkaallasi on eteisvärinä
Eteisvärinä on yleinen sydämen rytmihäiriö. Noin 230 000 suomalaisella on eteisvärinä ja määrän arvioidaan yhä lisääntyvän.
Eteisvärinälle altistaa ennen kaikkea ikä. Muita altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi kohonnut verenpaine, sydänsairaudet, diabetes, ylipaino ja uniapnea.
Eteisvärinäpotilaan kontaktit terveydenhuoltoon ovat usein päivystysluonteisia. Siksi hoidon, ohjauksen ja seurannan jatkuvuus on tärkeä varmistaa. Tältä sivulta löydät tietoa ja vinkkejä näistä teemoista.
Millainen rytmihäiriö eteisvärinä on?
Ohjaa potilaalle perusasiat eteisvärinästä. Tämä rytmihäiriö on harvoin sydämelle vaarallinen, mutta voi hoitamattomana johtaa pahimmillaan aivoinfarktiin. Rytmihäiriön aikana sydämen eteisten sähköinen toiminta on järjestäytymätöntä. Eteiset värisevät, eivätkä pumppaa verta tehokkaasti eteenpäin, jolloin vasemman eteisen seinämille voi syntyä trombi.
Mikä on eteisvärinä? Kuvamateriaalia ohjauksen tueksiEteisvärinän toteaminen
Eteisvärinän tyypillisiä oireita ovat sydämen epäsäännöllinen syke, ahdistava olo ja suorituskyvyn laskeminen. Toisaalta eteisvärinä voi olla myös täysin oireeton ja silti yhtä vaarallinen.
Lue miten eteisvärinää voi etsiä, jos diagnoosia ei vielä ole ja mitä tutkimuksia eteisvärinäpotilaalle tehdään.
Näin eteisvärinä todetaan Opeta pulssin tunnustelu Tutkimukset eteisvärinäpotilaalleEteisvärinän hoito
Hoito koostuu kolmesta tärkeästä tekijästä (ESC:n ABC-malli)
A = Anticoagulation, Avoid stroke
Arvioi potilaan tromboembolinen riski ja aloita antikoagulaatiohoito.
Eteisvärinään liittyy ikävän komplikaation, aivoinfarktin vaara, kun säännöllisen pumppauksen puuttuessa vasempaan eteiskorvakkeeseen muodostuu trombimassaa. Aivoinfarktia pystytään tehokkaasti estämään käyttämällä veren hyytymistä hidastavaa lääkitystä eli antikoagulanttia.
Riskipisteistä, lääkevalinnasta ja potilaan ohjauksesta löytyy tietoa Antikoagulaatiohoito-osiosta.
B = Better symptom control
Hoida potilas mahdollisimman oireettomaksi. Rytmihäiriön aiheuttamia oireita hoidetaan yleensä beetasalpaajalla.
Valitse hoitolinja (sykkeen- ja rytminhallinta). Jos valitset rytminhallintalinjan, saatetaan tarvita eteisvärinän rytminsiirto sekä beetasalpaajaa tehokkaampia lääkkeitä sinusrytmin ylläpitämiseen. Joskus harkitaan eteisvärinän katetriablaatiohoitoa.
Lue lisää rytminsiirrosta, rytmihäiriölääkkeistä ja eteisvärinän toimenpidehoidosta Sykkeen- ja rytminhallinta -osiosta.
C = Cardiovascular risk factors and concomitant diseases
Hoida mahdolliset eteisvärinälle altistavat tekijät ja perussairaudet hyvin.
Erityisesti tavallinen kohonneen verenpaineen hoito vaatii huomiota, sillä hoitamaton verenpaine lisää sekä kohtausalttiutta että antikoagulaatiohoitoon liittyvää vuotovaaraa. Merkittävän ylipainon vähentäminen voi vähentää myös rytmihäiriötaakkaa.
Lue lisää Seuranta ja omahoidon ohjaus -osiosta.
A Antikoagulaatiohoito
Eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoidon tarve arvioidaan ja lääke valitaan yksilöllisesti. Varmista, että potilaalla on tarvittavat tiedot antikoagulaatiohoidon onnistuneesta toteuttamisesta.
Eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoito Eteisvärinäpotilaan hoidossa käytettävät antikoagulantit Antikoagulaatiohoidon ohjaus Eteiskorvakkeen katetrisulkuB Sykkeen- ja rytminhallinta
Sykkeenhallinta tarkoittaa pysyvää eteisvärinää ja syketason säätämistä sopivaksi lääkkeiden avulla. Jos hoitolinjaksi valitaan rytminhallinta, sinusrytmi pyritään palauttamaan rytminsiirrolla ja estämään eteisvärinää lääkkeiden ja/tai toimenpiteiden avulla.
Hoitolinjan valinta Pysyvän eteisvärinän hoito Rytminsiirto Estolääkitys eli rytmihäiriölääkkeet ToimenpidehoitoC Seuranta ja omahoidon ohjaus
Eteisvärinäpotilaan seurantakäynneillä tarkistetaan antikoagulaatiohoidon tarve tai sen toteutuminen, rytmihäiriön aiheuttamat oireet sekä perussairauksien hoito.
Varmista säännöllisellä ohjauksella omahoidon ja -seurannan toteutuminen myös eteisvärinälle altistavien tekijöiden osalta.
Kannusta potilasta ottamaan yhteyttä, jos oireet lisääntyvät. Hoitoa muuttamalla tai tehostamalla voidaan parantaa elämänlaatua.
Seuranta ja perussairauksien hoito
Sydänliiton palvelut
Sydänliiton kautta eteisvärinäpotilaan on mahdollista tavata muita eteisvärinän kokeneita ja jakaa ajatuksia joko kahden kesken tai ryhmässä, kasvokkain tai verkossa.
Vertaistukihaku Facebook-ryhmä sydämen rytmihäiriöön sairastuneille Maksuttomat kurssit Paikallistoiminta