Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Seksi ja sydänsairaus

Seksi ja sydänsairaus

On varsin tavallista, että sairastuminen tuo epävarmuutta myös seksin harrastamiseen. Monia arvelutta, aiheuttaako seksi liiallista rasitusta sydämelle.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 16.4.2021

Yhdynnän aikana sydämen syke ja verenpaine nousevat jonkin verran. Kuormituksen aste on kuitenkin verrattain kevyt, vastaten kevyttä fyysistä työtä kuten siivousta tai kävelyä.

Sepelvaltimotautipotilaalla on lisääntynyt riski saada sydäninfarkti yhdynnän aikana, mutta riski on onneksi hyvin pieni. Vaara on suurin liikuntaa harrastamattomilla.

Alla olevissa esimerkeissä kerrotaan, onko seksin harrastaminen turvallista tavallisimmissa sydänsairauksissa. Vaikka seksi on toki muutakin kuin yhdyntää, näissä tapauksissa on huomioitu myös mahdollinen yhdyntä.

Ohjeet koskevat sekä miehiä että naisia.

Onko seksi turvallista?

Sepelvaltimotautipotilaalla

Kyllä. Aina, jos ei ole oireita tai niitä on vain vähän. Sydäninfarktin jälkeen noin viikon kuluttua, jos pallolaajennus on sujunut ongelmitta eikä ole oireita. Pallolaajennuksen jälkeen heti, kun toimenpidereitti eli ranteen tai nivusen pistohaava on parantunut. Ohitusleikkauksen jälkeen, kun rintalasta on parantunut, eli 6-8 viikon kuluttua leikkauksesta.

Rytmihäiriöpotilaalla

Kyllä. Rytmihäiriötaipumus, kuten esimerkiksi lisälyöntisyys tai eteisvärinä ei yleensä ole este seksin harrastamiselle. Vaikka eteisvärinä olisi pysyvä rytmi, seksi on sallittua aivan kuten tavallinen liikuntakin. Myöskään tahdistinhoito ei ole esteenä.

Kun on todettu läppävika

Kyllä todennäköisesti. Suurin osa läppävioista on lieväasteisia tai keskivaikeita vaikeusasteeltaan. Nämä eivät yleensä vaikuta fyysiseen suorituskykyyn, eikä seksin harrastamiselle ole mitään estettä. Vaikea läppävika saattaa aiheuttaa oireita, mutta seksiä saa harrastaa oman voinnin mukaan. Läppäleikkauksen jälkeen noin 6-8 viikon kuluttua, eli kun rintalasta on parantunut.

Sydämen vajaatoimintapotilaalla

Kyllä todennäköisesti. Jos sydämen vajaatoiminta ei juurikaan aiheuta oireita, seksiä voi harrastaa kuten tavallista liikuntaakin. Vaikea vajaatoiminta vaikuttaa suorituskykyyn, mutta yhdyntä on sallittua, jos vointi sen sallii. Jos jotkin yhdyntäasennot tuntuvat raskailta, kannattaa etsiä muita, sydäntä ja verenkiertoa vähemmän rasittavia asentoja.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi