Kun asiakkaallasi on kohonnut verenpaine
Verenpaineen kohoaminen iän myötä on hyvin tavallista. Joka toisen suomalaisen verenpaine on kohonnut ja noin miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkettä.
Verenpaine on kohonnut, jos se on kotimittauksissa ≥ 135/85 mmHg tai lääkärin tai hoitajan mittaamana ≥ 140/90 mmHg.
Kohonneen verenpaineen hoidon kannalta tärkeimmät ohjattavat asiat liittyvät elintapoihin, lääkehoitoon ja hoidon seurantaan. Varmista että asiakas tietää oman hoitotavoitteensa.
Tietoa kohonneesta verenpaineesta terveydenhuollon ammattilaisille
Käypä hoito -suositus: Kohonnut verenpaine ESC:n suositus kohonneen verenpaineen hoitamisestaElintavat
Kohonneen verenpaineen tärkeimpiä muutettavissa olevia riskitekijöitä ovat suolan liiallinen saanti, runsas alkoholin käyttö, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja ylipaino.
Verenpaineeseen vaikuttavat elintavat Kuvamateriaalia ravitsemusohjaukseen Kuvamateriaalia liikuntaohjaukseenLääkehoito
Elintapahoidon lisäksi tarvitaan usein lääkehoitoa. Kahden tai kolmen lääkkeen yhdistelmä on tavallista.
Kohonneen verenpaineen lääkehoito
Verenpaineen lääkehoidon erityiskorvausoikeuden kriteerit eivät ole samat kuin lääkehoidon aloittamisen lääketieteelliset kriteerit.
Ohjaa asiakasta käyttämään dosettia ja tekemään lääkelista.
Seuranta
Kun lääkehoito on aloitettu, sen vaikutuksia tulee säännöllisesti seurata. Tarvittaessa lääkitystä tulee tehostaa. Tällä hetkellä vain alle puolella lääkitystä käyttävistä verenpaine on hoitotavoitteessa.
Kotimittaus on luotettavin tapa seurata verenpainetta. Ohjaa asiakkaalle oikea mittaustekniikka, milloin verenpaine tulee mitata ja miten tulokset kirjataan. Sydänliiton verenpaineen kotiseuranta -excelit auttavat kirjaamisessa ja keskiarvojen laskemisessa.
Asiakkaalle tutustuttavaksi