Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kohonneen verenpaineen lääkehoito

Kohonneen verenpaineen lääkehoito

Verenpainetta ei hoideta lääkekuurilla, vaan useimmiten hoito on elinikäistä. Joskus elintapahoidolla, kuten laihtumalla, lääkehoitoa voidaan vähentää.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 11.10.2021
Kuva: Sydänliitto

Erilaisia verenpainelääkkeitä on runsaasti, ja useimmat tarvitsevat kahden tai kolmen lääkkeen yhdistelmän, jotta verenpaine saadaan hyvälle tasolle. Lääkkeistä löytyy myös yhdistelmävalmisteita, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki tarvittavat lääkemolekyylit on pakattu yhteen pilleriin. Hoidossa on tärkeätä säännöllisyys, eikä lääkkeen otossa pitäisi olla taukoja. Jos yksi lääke ei sovellu, haittavaikutuksista kannattaa puhua lääkärille, joka voi etsiä paremman vaihtoehdon.

Verenpainelääkkeistä voi saada alemman erityiskorvattavuuden. Korvattavuusoikeuden kriteerit eivät ole samat kuin lääkehoidon aloittamisen lääketieteelliset kriteerit, joten korvattavuuden saaminen on vaikeata. Onneksi lähes kaikista verenpainelääkkeistä löytyy nykyisin geneerisiä rinnakkaisvalmisteita, joten lääkkeet ovat halpoja ilman korvattavuuttakin. Yleisimpien lääkkeiden päiväkustannus on alle euron.

Ensimmäiseksi verenpainelääkkeeksi valitaan usein nk. ACE-estäjä (angiotensiinikonvertaasin estäjä) tai ATR-salpaaja (angiotensiinireseptorin salpaaja). Vaihtoehtoja on useita. Hoito aloitetaan usein pienellä annoksella, ja annosta nostetaan verenpainevasteen mukaan. Vaikutus ei ala yhtäkkisesti, vaan hoitovastetta joutuu usein odottamaan ja seuraamaan jopa neljän viikon ajan.

ACE:n estäjät ATR:n salpaajat

Jos ensimmäisellä lääkkeellä ei saada toivottua tulosta kohtuullisen annoksen noston jälkeenkään, lisätään lääkitykseen toinen valmiste. Toisessa vaiheessa lääkkeeksi valitaan jokin kalsiuminestäjistä ja/tai nesteenpoistolääke (diureetti). Tarvittaessa, erityisesti jos potilaalla on ollut myös rytmihäiriöitä, voidaan käyttää beetasalpaajaa. Jos näilläkään ei saada riittävää tulosta, löytyy valikoimasta vielä muutama harvemmin käytetty vaihtoehto.

Kalsiuminestäjät Nesteenpoistolääkkeet (diureetit) Beetasalpaajat Harvinaiset verenpainelääkkeet

Muut sairaudet ja munuaisten toiminta vaikuttavat lääkkeiden valintaan. Lääkehoito suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Verenpaineen hoidon tehostamisesta (kysy asiantuntijalta) Tilaa Verenpaineen omaseuranta -opas Sydänkaupasta Tilaa Sydänpotilaan lääkehoito-opas Sydänkaupasta Lisätietoa mistä kohonnut verenpaine johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi