Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän kohonneesta verenpaineesta?

Verenpaineen kohoaminen iän myötä on hyvin tavallista. Joka toisen suomalaisen verenpaine on kohonnut, kun taas ihanteellinen verenpaine on vain joka viidennellä.

Vaikka kohonnut verenpaine oireettomana tuntuu harmittomalta, sitä ei kannata jäädä vain seurailemaan. Kun verenpaine hoidetaan ajoissa kuntoon, sen aiheuttamia vakavia haittoja pystytään tehokkaasti estämään.

Tarkista ensin verenpaineeseen vaikuttavat elintavat. Usein rinnalle tarvitaan myös lääkehoito.

Milloin verenpaine on kohonnut?

Verenpainetaso määrittyy useamman päivän mittaussarjan perusteella.

Jos yläpaine eli systolinen paine on lääkärin tai hoitajan mittaamana toistuvasti ≥ 140 mmHg tai alapaine eli diastolinen paine ≥ 90 mmHg, verenpaineesi on kohonnut. Kohonneen verenpaineen raja kotimittauksissa on 135/85 mmHg.

Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 mmHg.

 

Miten elintavat vaikuttavat verenpaineeseen?

Verenpaineeseen vaikuttavat sekä perinnölliset tekijät että elintavat. Geeneihin et voi vaikuttaa, mutta elintapamuutoksilla voi olla suuri merkitys. Niitä kannattaa siis pohtia hetki.

Suola

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö liikaa suolaa. Tehokkainta on vähentää suolan määrää pääruuissa ja valita vähäsuolaisempi leipä.

Vähemmän suolaa

Ylipaino

Ylipainoisella jo muutaman kilon väheneminen voi laskea verenpainetta. Painonhallinta edistää muutoinkin sydänterveyttä.

Painonhallinnan kuusi kultaista ohjetta

Alkoholi

Lasillinen silloin ja toinen tällöin ei vaikuta pysyvästi verenpaineeseen, mutta päivittäinen käyttö – vaikka se olisi vähäistäkin – nostaa verenpainetta.

Alkoholia enintään kohtuullisesti

Liikunta

Paras vaikutus verenpaineeseen on, jos liikut puolen tunnin ajan lähes joka päivä. Liikkumisen ei välttämättä tarvitse olla yhtäjaksoista.

Sopivasti liikuntaa

Stressi

Pitkäkestoinen stressi – psyykkinen tai sosiaalinen kuormitustila – voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista. Mikä auttaisi sinua hallitsemaan stressiä?

Auttaisiko mindfulness sinua rauhoittamaan kehoa ja mieltä?

Uni

Riittävä määrä lepoa ja unta on hyvinvoinnin perusta. Jos uni häiriintyy jatkuvasti, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Taustalla voi olla uniapnea, joka kohottaa verenpainetta.

Vinkit hyvään uneen

Usein tarvitaan myös lääkettä

Verenpaineelle suotuisat elintavat on hoidon perusta.

On tavallista, että lisäksi tarvitaan kahden tai kolmen lääkkeen yhdistelmää.

Kun lääkehoito on aloitettu, sen vaikutuksia tulee säännöllisesti seurata kotimittauksilla. Tällä hetkellä vain alle puolella lääkitystä käyttävistä verenpaine on hoitotavoitteessa. Jos et tiedä omaa hoitotavoitettasi, kysy sitä hoitavalta lääkäriltä.

Milloin lääkitys aloitetaan?

Lue lisää

Miten lääke valitaan?

Lue lisää

Näin hoidon tehoa seurataan

Lue lisää

Luotettava kotimittaus

Verenpaine vaihtelee hetkestä toiseen. Esimerkiksi stressi, kylmyys, vuorokauden aika ja tunnekuohut aiheuttavat verenpaineen vaihtelua. Siksi verenpainetason määrittäminen perustuu useampana päivänä ja mahdollisimman samanlaisissa olosuhteissa tehtyihin mittauksiin.

Kotimittaus on helpoin ja luotettavin tapa seurata verenpainetta. Tarkista kuitenkin ensin, että mittari ja mittaustekniikka ovat kunnossa.

Näin mittaat

Hyvä verenpaine suojelee terveyttäsi

Pitkään jatkuessaan kohonnut verenpaine vaurioittaa valtimoita, mistä on haittaa koko elimistölle.  Kohonnut verenpaine on usein sydänsairauksien ja aivoverenkiertohäiriöiden taustalla. Mutta tiesitkö, että se vaikuttaa myös esimerkiksi muistisairauksien ja erektiohäiriön kehittymiseen?

Miksi kohonnut verenpaine on vaarallista?

Lue lisää

Eteisvärinän taustalla on usein kohonnut verenpaine

Lue lisää

Kohonnut verenpaine vaurioittaa myös sepelvaltimoita

Lue lisää

Haku

Löytynyt 0 tulokset