Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Hjärtarbetet som hobby

Hjärtarbetet som hobby

Hjärtföreningsverksamheten hämtar med sig roliga och intressanta uppgifter i vardagen. Verksamheten är lik de frivilliga i gott sällskap. Kom med i den lokala hjärtföreningen!

Julkaistu 24.10.2018
Uppdaterad 18.2.2019
Nurmijärvis instituts stolgympaledare Aino Latvala och hjärtföreningens sekreterare Aarno Alén var en dag med på bokbussen Oiva och gav info om hjärthälsan.

Arno Alén som länge varit aktiv i Nurmijärven sydänyhdistys blev medlem i hjärtföreningen i början av 2000-talet. Efter att ha läst Sydän-tidningen blev han intresserad av sin egen hjärthälsa och deltog i Sydänkammaris stavgång.

Hösten 2005 blev Arno Alén tillfrågad med i styrelsen och han valdes genast till ordförande. Han var ordförande i tio år och efter det har han fungerat som sekreterare.

– Onsdagarna har jag bokat för hjärtarbetet, säger Alén, som nu är intresserad av andra uppdrag inom föreningen.

Alén är ivrig med utvecklingen av hjärtföreningens, Hyvinge sjukhus och Nurmijärvi hälsostations samarbete tillsammans med föreningens medlemmar, Hjärtdistriktet i Södra Finlands föregående verksamhetsledare Aaro Järvelä och Nurmijärvis ledande överläkare Ilpo Salminen. Den här hösten har föreningen varit med Nurmijärvis institut på bokbussen och berättat om hjärthälsa. – En fin start på samarbete med Nurmijärvis institut! En stor ny grej i höst är ett stort hälsoevenemang i Monikko -salen och dessutom har hjärtklubben i Klaukkala kört igång tidigare i år.

Föreningen är i god fart

Alén tycker att hjärtarbetet är väldigt givande, men trots de ypperliga nya idéerna berättar Alén att föreningen söker nu en ny ordförande som skulle lyfta föreningens verksamhet i nya höjder.

– Föreningen är helt klart på rullbanan i god fart, så nu skulle det vara en ypperlig stund för en ny människa att ta tag i reglagen.

Ulla Luostarinen fungerar som frivillig mätare och föreläsare alltid då hon blir tillfrågad. Ursprungligen blev hon ivrig med frivillig verksamhet tack vare Esbo hjärtförening.

– Efter att jag blev utexaminerad började jag jobba på Jorvs sjukhus, där vi tillsammans med hjärtföreningens stödpersoner höll en gång i veckan en ledningsgrupp för infarktpatienter som snart skulle åka hem, berättar Ulla. Efter att hon började jobba på Peijas sjukhus började hon leda liknande grupper tillsammans med kollegan Päivi Ronkainen och Vanda hjärtförenings (Vantaan Sydän) stödpersoner. Päivi Ronkainen blev senare anställd som hälsofrämjare på Hjärtdistriktet i Södra Finland. Under årens lopp har Ulla även deltagit i styrelsearbetet.

Ullas treskiftsjobb ger henne möjligheten att delta i föreningens arbete även under vardagar. Skiftesjobbet kräver dock en hel del så man måste komma ihåg att ta hand om sin egen hälsa.

– Föreningens verksamhet är ändå välplanerat och det är roligt att sköta om uppgifter som man har kommit överens om i god tid. Det har inte varit ett ensamt jobb utan rolig verksamhet tillsammans med andra! Verksamheten bidrar helt säkert till ett gott humör!, säger Ulla.

Denna höst sköter Ulla ännu två Fråga hjärtskötaren -kvällar och mätningar av blodtryck och kolesterol i hjärtklubbar.

– Vi ses på evenemangen i Vanda! säger Ulla ännu till slut.

Ulla Luostarinen

Ulla Luostarinen blev ivrig med frivillig verksamhet tack vare Esbo hjärtförening.

Lue seuraavaksi