Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Hjärtrisk syns redan i barnets artärer

Hjärtrisk syns redan i barnets artärer

Artärerna styvnar redan i barndomen och det här kan med hjälp av pulsvågsanalys pålitligt konstateras redan i 6–8 års ålder.

Julkaistu 1.2.2017
Uppdaterad 22.10.2019

Styvnad i artärväggarna och en dålig utvidgningsförmåga i artärerna är centrala faktorer i utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Medicine licentiat Aapo Veijalainen vid Itä-Suomen yliopisto har i sin avhandling konstaterat, att barn med övervikt och dålig uthållighetskondition har de styvaste artärerna. Hjärtrisk syns redan i barnets artärer.

Styvnad i artärerna och dåliga utvidgningsförmåga i barndomen förebådar artärernas förhårdnad och till följd av det här kranskärlssjukdom, hjärtinfarkter och störningar i de nedre extremiteternas blodcirkulation i vuxenåldern.

En anhopning av riskfaktorer så som bukfetma, höga insulin- och triglyceridhalter i plasma, högt blodsocker samt högt blodtryck hade i materialet som omfattade 173 barn samband med förhårdnade artärer.

De barn, som rörde mest på sig och som hade bäst uthållighetskondition, hade minst styvhet i artärerna. Också utvidgningsförmågan i deras artärer under fysisk ansträngning var bättre än hos andra.

Lue seuraavaksi