Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Nej tack till transfettsyror

Nej tack till transfettsyror

Europeiska kardiologföreningen (ESC) har ännu en gång fäst uppmärksamheten på de för hjärtat så skadliga transfettsyrorna. Impulsen till ställningstagandet fick föreningen av de amerikanska hälsovårdsmyndigheternas (FDA) beslut att ge halvfabrikatsindustrin en övergångstid på tre år för att minska på användningen av dessa fetter.

Julkaistu 9.9.2015
Uppdaterad 30.8.2018

Transfettsyror uppstår då växtfetter härdas, men de finns också i bland annat mjölk och nötkött. Transfettsyror används framför allt i halvfabrikatsindustrin. Dessa fetter finns bland annat i kex, bageriprodukter, popcorn, pommes frites och i andra flottyrkokta produkter. Transfetterna höjer speciellt värdet av det så kallade skadliga kolesterolet, LDL-kolesterolet. Detta igen medför risker för hjärthälsan.

Hjärt- och kärlsjukdomarna dödar årligen fyra miljoner européer, vilket är cirka hälften av alla dödsfall. Skillnaderna mellan länderna är dock stora. Speciellt i de östra delarna av Europa används transfettsyrorna rikligt.

Kardiologföreningen vädjar nu till de politiska beslutsfattarna, för att begränsningar som skulle gälla hela den Europeiska Unionen skulle fås i kraft. Det är också känt, att transfettsyrorna förutom hjärtriskerna har ett samband med diabetes. Dessutom har nya forskningsresultat påvisat, att transfettsyrorna inverkar försvagande på minnet.

Lue seuraavaksi