Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Resa till sol och värme

Resa till sol och värme

Söndag morgon den 23.9. satte sig en grupp förväntansfulla resenärer från Kust-Österbottens hjärtdistrikt i bussen till Vanda. Vi var på väg på vår ”livsnjutar resa” till Rhodos.

Carita Björne
Julkaistu 16.1.2019
Uppdaterad 19.8.2019
Avslutning blev det sista kvällen vid kursgård Villa Panagos.

På flygfältet möttes hjärtdistrikt medlemmar av värmen och våra researrangörer Ann-Sofi och Kostas. För några blev det ett kärt återséende.

Hela veckan fick hjärtdistrikt njuta av sol och värme. Programmet var planerat så att förmiddagarna var lediga och efter lunch for vi på utflykter. Första dagen besökte vi byn Koskinou en bit utanför Rhodos stad. Vi fick bekanta oss med ”ett hem” som var inrett i gammal stil med textilier och keramik från trakten. Kvällen avslutades med grekiskmiddag i en liten taverna i en smal gränd. Bouganvillan blommade längs gränderna.

En bit utanför staden fanns ett bimuseum. Här kunde man se hur biodling skötts tidigare och hur det görs i dag. Vi fick smaka olika sorters honung och honungsprodukter. Härifrån fortsatte vi upp i bergen till Filerimos. Dethär berget är känt för sina örter och ett omtyckt utflyktsmål särskilt för skolklasser. Här tillverkas en likör enligt ett gammalt hemligt recept innehållande minst sju örter, som hittas i omgivningen. När italienarna regerade över Rhodos byggdes en Via Dolorosa som beskriver Jesu vandring till golgata. Högst uppe på krönet reser sig korset. Härifrån ser man staden som ligger nere vid kusten.

Grekisk middag med grekisk musik

Vi gjorde en dagsutflykt till grann ön Symi. Första stoppet var vid munkklostret Panormitis. Idag bor där fyra munkar. Här finns ett gästhem där man får övernatta mot en frivillig ersättning. Man kan också hjälpa med trädgårds arbete. Den lilla kyrkans väggar är klädda med ikoner. Det finns även ett otal rökelsekar. Kyrkan är helgad åt ärkeängeln Mikael. Vi fortsatte sedan till öns huvudby. Den var mycket pitoresk med husen ”klättrande” uppför bergsväggarna.

Nästa utflykt blev en bussfärd tvärs över ön. Busfärden gick längs smala serpentinvägar upp i bergen. Vi höll andan när bussen svängde i se snäva hårnålskurvorna. Här hade en storm gått fram och fällt ett stort träd över vägen. Tack vare många starka karlar fick vi bort trädet. Vi stannade i en liten bergsby där vi besökte byns martor. Martorna var samlade och sålde närproduserade produkter. Även vinoch olivoljeprövning hörde till. Eftermiddagskaffe drack vi i slottet som Musolini hade byggt åt sig som sommarresidens.

Mellan utflykterna hann vi sola och simma på stranden. Gamla stan låg på promend avstånd. Där kunde vi strosa och insupa atmosfären och betrakta alla turister.

Avslutning blev det sista kvällen hos värdparet vid deras kursgård Villa Panagos. Här hade familjen tillrett en utsökt grekisk middag. Även barnen var med och serverade. Vi underhölls av en trio som spelade och sjöng grekisk musik.

Nu var det att tacka hjärtdistrikt för denna gång för allt vi fått se och uppleva.

Lue seuraavaksi