Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Under Hjärtveckan cyklar vi och gör närutflykter

Under Hjärtveckan cyklar vi och gör närutflykter

Verksamheten i hjärtsamfundet år 2019 gör hjärtarbetet synligt. Samarbetet med Suomen Latu, som inleddes år 2018, fortsätter. Som målgrupper för verksamheten lyfts speciellt barnfamiljerna fram.

Cecilia Bergström
Publicerat 18.1.2019
Uppdaterad 28.2.2019
Bild Sampsa Sulonen/Suomen Latu 

Våren 2019 firas Hjärtveckan den 5.–12. maj. Den vårliga veckan erbjuder en fin möjlighet för familjer och mor- och farföräldrar att på cykel- och utflyktsevenemang motionera tillsammans. Eftersom Drömmarnas Motionsdag i år firas under Hjärtveckan, passar ju årets tema ypperligt. Suomen Latu är Hjärtförbundets huvudsamarbetskompanjon åren 2018–2019, och samarbetet under Hjärtveckan kommer att få fortsättning.

Glatt cykel- och utflyktsevenemang som program under Hjärtveckan

Under Hjärtveckan kan man på den egna orten anordna ett lämpligt familjemotionsevenemang, som passar in i föreningens verksamhet. Det kan vara ett mindre eller större cykelevenemang eller kanske en närutflykt. I materialet för Hjärtveckan presenteras idéer och vinkar för anordnandet av verksamhet. Det lönar sig att kontakta den lokala Suomen Latu -föreningen och med förenade krafter planera och anordna evenemanget.

– Det har varit riktigt roligt att delta i samarbetet mellan hjärt- och Suomen Latu -föreningarna. Organisationerna har ju liknande mål och en önskan att anordna inspirerande evenemang, som samlar människor i olika åldrar. Till exempel anordnades 2018 i Egentliga Finland och Satakunta som samarbete mellan föreningarna fina Drömmarnas Motionsdag -evenemang, som förhoppningsvis nu får fortsättning, berättar Susanne Blomqvist från Suomen Latu.

En annan samarbetskompanjon under Hjärtveckan är Trafikskyddet, som har sin centralbyrå i Helsingfors och regionala verksamhetspunkter i Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahtis, St Michels, Uleåborg, Rovaniemi, Tammerfors, Åbo och Vasa. Trafikskyddet tillför Hjärtveckan sakkunskap om tryggt cyklande och erbjuder sitt material till användning i hjärtföreningarna.

Skolor, daghem och cykelaktörer deltar

Eftersom temat för Hjärtveckan är familjemotion och vi också vill nå familjens minsta, är det roligt att bjuda med skolor och daghem. På webbsidan Yhdistysnetti kommer det att finnas idéer, som under Hjärtveckan kan genomföras med barngrupper. Cykelaffärer och -företagare kan också bjudas med för att presentera sina egna produkter och tjänster. Samtidigt som Hjärtveckan hålls också den Nationella cykelveckan, som arrangeras av Nätverket för cykelkommuner. Man kan också kontakta deras kontaktpersoner vid planerandet av ett cykelevenemang under Hjärtveckan.

På Drömmarnas motionsdag kan var och en som så vill anordna en egen cykel- eller närutflykt med familj och vänner. Eller hur skulle det vara med morsdagskaffe i naturens sköte?

Hjärtsamfundet anordnar evenemang speciellt under dessa riksomfattande temadagar och -veckor:

11.2. och 1.12. lyfts vardagstryggheten fram i 112-dagens tecken

5.–12.5. Under Hjärtveckan beger vi oss på cykel- och närutflykter tillsammans med barnfamiljerna. Den här veckan går också Drömmarnas Motionsdag av stapeln 10.5.

31.8. Sover vi utomhus tillsammans med Suomen Latu

29.9. På Världshjärtdagen får hjärthälsan och hjärtarbetet synlighet genom att vi klär oss i rött

16.10. Internationella Hjärtstartardagen lyfter fram defibrillatorerna, som kan rädda liv

5.12. På den nationella frivilligdagen tackas alla dem, som utför hjärtarbete

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem