Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Välkommen höst

Välkommen höst

Hoppas att du fått ha en riktigt avkopplande sommar och nu är fylld av iver att få inleda en ny hobby eller att få träffa gamla bekanta, kanska också nytt folk på hjärtföreningens evenemang!

Marja Kytömäki
Julkaistu 16.9.2016
Uppdaterad 30.8.2018
Bild Tapani Romppainen

Själv inledde jag sommarsemestern med att ställa hemmet i ordning och fortsatte semestern med mindfullness. Pokemon Go -flugan blev jag inte biten av, men många andra har den glädjande nog fått att börja röra på sig.

De flesta har väl klagat på semestervädret i Finland denna sommar eller känt att semestern varit bortkastad, om man inte varje dag haft möjlighet att på some ladda upp nya bildserier från semesterresan. Nog hade jag också på min semester någon molnig dag och resande inskränkte sig närmast till att köra fram och tillbaka mellan hemmet och sommarstugan. I min egen flow har jag ändå bestämt mig för att njuta av den känsla av välmående, som de små, goda sakerna för med sig.

Med hjälp av Marie Kondos eller kanske den mera bekanta Martornas metod gick jag igenom den mängd saker som under årtionden samlats i skåp och garderober. KonMaris obarmhärtiga undanröjande klarade jag inte riktigt av, men undertecknar nog Martornas råd att städa så ofta, att man vet vad som finns i skåpen.

Städningen varvade jag med att läsa Reetta Meriläinens memoarer Tytön taival. Med den väcktes också egna minnen, på samma sätt som när jag går igenom gamla kläder i uthuset på landet. Meriläinens flytande berättelse läste jag litet som mitt eget liv och sporrades samtidigt till att gå igenom och ordna mina egna fotografier.

Då man städar skåpen och gör sig av med onödiga saker ökar oförmärkt känslan av att ha sitt liv under kontroll. Det kändes också bra, att breda ut rena mattor på golvet och att rulla ihop resten och föra dem till förrådet. Mattvätt, bärplockning och andra vardagssysselsättningar är dessutom alldeles utmärkta motvikter till kontorsarbete. Samtidigt kan man vädra och ordna tankarna och göra rum för nya.

Efter semestern var det riktigt trevligt att återvända till arbetet och sätta igång med att göra den här tidningen. Spår av sommarens tankar finns både i den här tidningen och på sydan.fi. Förhoppningsvis också ett innehåll som piggar upp och väcker nya tankar!

I slutet av sommaren njöt jag ännu på stugan av de sista varma kvällarna, jag satt på bastulaven och blickade ut över den svaga krusningen på sjön. Midfulness om någonting.

Lue seuraavaksi