Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / I barmhärtig takt

I barmhärtig takt

En bestående medvind för viktkontroll kan uppnås när man är barmhärtighet mot sig själv och genom att öka på de positiva, dagliga välmåenderutinerna, skriver näringssakkunnig Kati Kuisma.

Den egna vikten och viktkontrollen upptar ofta tankarna hos många av oss. Övervikten som hälsorisk kan kännas oroväckande, det känns som om ätandet behärskar tankarna då kläderna inte längre passar eller spegelbilden känns främmande. En önskan för det här året kan vara att gå ner i vikt, att sluta med jojo-kurerna eller att främja den egna hälsan. Ivern för det nya och tanken på det nya jaget bär oss ännu en stund, som viljestyrka och sisu brukar. Men hur kan vi uppnå en bestående viktkontroll och sinnesfrid?

Vi vet att om övervikten är betydande så medför redan en liten viktminskning nytta för hälsan. En motstridighet uppstår då bantning enligt forskningen ofta leder till att kilona förr eller senare kommer tillbaka med ränta.

Under årtionden har det i kampen mot övervikt erbjudits kunskap, siffror, tips, räknare och de mest varierande sätten att banta på – en del radikala och andra mera måttfulla. I medierna har vi vant oss med bantningskurer för hela folket, både före och efter semesterperioderna. Ändå är det många av oss som är bekymrade över sin vikt. Knepen tycks vara få.

Till allra först lönar det sig att sluta banta

Fastän tanken skulle kännas revolutionerande och kanske också skrämmande, så lönar det sig faktiskt enligt forskningen. Att enbart koncentrera sig på kilona leder mycket sällan till levnadsvanor som stöder viktkontroll och ett heltäckande välmående. En bestående medvind för viktkontroll kan uppnås när man är barmhärtighet mot sig själv och genom att öka på de positiva, dagliga välmåenderutinerna. Vikten och hur den förändras är inte i centrum – det är däremot handlingarna och aktiviteterna.

Välmående och en vikt som är lämplig för en själv hittas, då man upptäcker hur man bäst sköter om sig själv.

Sepi Kumpulainen: Armollista menoa – onnistu painonhallinnassa (video)

Läs också: Eija Honkonen: Det är fint att vara frisk och leva ett normalt vardagsliv

Lue seuraavaksi