Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Rofylldhet för kropp och själ

Rofylldhet för kropp och själ

En god blodtrycksnivå skyddar hälsan, skriver Mari Blek-Vehkaluoto.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Publicerat 9.8.2021

Ifall din blodtrycksnivå är perfekt, tillhör du en klar minoritet av den vuxna finländska befolkningen. Hos de flesta av oss stiger blodtrycket med åldern. Både levnadsvanorna och en ärftlig disposition bidrar till det här. Lyckligtvis är det idag lätt att följa med sitt blodtryck med mätning hemma och det finns medel för att behandla ett högt blodtryck.

Patienter med högt blodtryck är ofta energiska personer med intensiv livsstil, berättar Kvinnans egen läkarbok från 1950. Samma källa upplyser också om att symptomen i allmänhet minskar då levnadsvanorna blir mera regelbundna. Det här rådet gäller ännu sjuttio år senare. När förhållandet mellan mat, motion och sömn är i balans så har människan redan kommit långt med tanke på välbefinnandet och också blodtrycket.

Det lönar sig att granska sina egna levnadsvanor senast när blodtrycket är högre än de ideala värdena. Vilken regelbunden vana i ditt vardagsliv är en sådan som inverkar på ditt blodtryck? Finns det saker som du är nöjd med och som du kunde tänka dig att satsa mera på och skulle du å andra sidan vara beredd att minska på sådant som du vet att höjer blodtrycket? Känner du till med vilka metoder du kan lugna ner din kropp och ditt sinne då du känner dig överspänd? Vad får dig att slappna av och därmed stressnivån och blodtrycket att sjunka?

För mig är det konst i dess många former. Mina axlar slappnar också av till exempel av ett vackert café eller landskap eller solens värmande strålar på kinden. Naturen är för många finländare en naturlig plats för att slappna av och få nya krafter. Vistelse i naturen påverkar hälsan positivt på flera sätt och en av de viktigaste är återhämtning från stressituationer. Också korta stunder i naturen, speciellt om de kombineras med motion, inverkar på den fysiska hälsan. Eller hur skulle det vara med mindfulness, som har varit en välfungerande metod för många för att återfå lugn i stressituationer.

Världshjärtdagen firas den 29. september. I år är temat i Finland blodtrycket. Då uppmanar vi alla att ta reda på sin egen blodtrycksnivå och söka hjälp för att få högt tryck behandlat. En god blodtrycksnivå skyddar hälsan.

Läs också:

Matglädje – Glädje av maten: Tallriksmodellen, matpyramiden, fetter och salt är oundvikligen det första man kommer att tänka på då man talar om mat. Hälsosamt och viktigt, visst, men ätandet får också vara något glatt, skriver Tuija Pusa.

Olet minun kallioni: 32 -vuotias Laura Penkkala ja 32 -vuotias turkulainen Krista Mannermetsä ovat olleet ystäviä jo ennen lähtöä. Lapsuuden ystävyys on kestänyt monia elämänvaiheita ja sitä on myös vahvistettu. Kaikkien haasteiden keskellä ystävyys on ollut molempien liikkeellepaneva voima.

Frågor gällande måltider: 8 frågor och svar om måltider med Hjärtmärke

 

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem