Flytta dig till innehållet
Hem / Hjärt- och kärlsjukdomar / Marevanbehandling och kost

Marevanbehandling och kost

Den som använder Marevan kan äta helt normalt. Inget födoämne behöver undvikas eller uteslutas i kosten helt och hållet.

Sini Närvä, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija, farmaseutti
Publicerat 6.10.2017
Uppdaterad 13.8.2020
A och O är att äta allsidigt och hälsosamt.

A och O är att äta allsidigt och hälsosamt. Behandlingen går ut på att skapa balans mellan effekten av K-vitamin i kosten och läkemedlet, warfarin. För jämvikten i koaguleringen och för benbyggnaden är det viktigt att få i sig relativt mycket K-vitamin jämnt fördelat mellan dagarna.

Allsidigt och stort intag av grönsaker

K-vitamin finns huvudsakligen i gröna grönsaker. När man äter dem och andra grönsaker varierat och i stora mängder, får kroppen det nödvändiga K-vitaminet och andra viktiga näringsämnen. Den som använder Marevan ska inte dra in på grönsakerna eftersom det försämrar näringskvaliteten. Syftet är snarare att hitta fram till rätt läkemedelsdos som är anpassad till din egen hälsosamma kost. När du väl har hittat rätt balans kan du behålla den, om andelen mörkgröna bladgrönsaker är ungefär lika stor i kosten varje dag.

Ät helst minst ett halvt kilo, sex nävar, grönsaker, bär och frukt varje dag. Vanligen påverkas Marevanbehandlingen inte av mindre variationer i intaget av K-vitamin, men effekten är individuell. Exceptionellt stort intag kan påverka sjukdomskontrollen.

Mörkgröna grönsaker innehåller mer K-vitamin än andra grönsaker. Exempel på mörkgröna grönsaker är brysselkål, grönkål, spenat och nässla. För att behålla balansen i behandlingen är det bäst att behålla intaget av de här mörkgröna grönsakerna jämnt mellan dagarna. K-vitaminhalten i exempelvis spenatsoppa eller spenatplättar är så liten att den vanligen inte påverkar behandlingen. K-vitaminhalten ändras inte om grönsakerna tillreds eller djupfryses.

Marevanbehandling är inget hinder för att äta grönsaker eller vegetarisk kost. Vegetarianer gör dock gott i att nämna sin kost för den behandlande läkaren. Den som tidigare ätit bara små mängder grönt kan öka intaget gradvis och hålla ett öga på INR-värdet.

Också de flesta örtkryddor innehåller mycket K-vitamin, till exempel persilja, gräslök, basilika och dill. De används företrädesvis som kryddor och i små mängder så de behöver vanligen inte noteras i behandlingen. Ingefära kan ingå i maten, till exempel riven.

Observera stort intag av bär och vissa frukter

Frukt och bär innehåller relativt lite K-vitamin. Det finns emellertid belägg för att stort intag av bär kan påverka behandlingen.

 • Om man under skördetiden äter mer bär än normalt, är det bäst att följa upp koaguleringstiden med tätare INR-testningar.
 • Ät måttliga mängder, till exempel ett par deciliter om dagen, om koaguleringstiden ändras.
 • Ät högst en deciliter havtorn om dagen. Användning av gojibär rekommenderas inte alls. 
 • Saft från grapefrukt och granatäpple förstärker effekten av warfarin och stort intag (över en halv liter om dygnet) av tranbärssaft och tranbärsprodukter kan hos vissa människor påverka omsättningen i kroppen av warfarin. Följaktligen kan läkemedelshalten öka i kroppen. Den som använder warfarin avråds alltså från att använda produkterna.

Speciella ställningar kan påverka Marevanbehandling 

 • Aktiv bantning påverkar både intaget av K-vitamin och upptaget av Marevan. INR-värdet måste därför kontrolleras noga vid bantning.
 • Fasta rekommenderas inte vid behandling med Marevan.
 • Helgarresor och sesongförändringar kan också orsaka stora ändringar i K-vitamin intaget och påverka INR-värdet.
 • Vitamin- och naturpreparater kan ha skadliga effekter med warfarin, och därför måste dem undvikas. D-vitaminpreparat kan brukas enligt rekommendationer.

Alkohol

Det är svårt att förutse hur Marevanbehandlingen påverkas av alkohol eftersom de individuella skillnaderna är så stora. Stor alkoholkonsumtion kan antingen försämra eller förstärka warfarineffekten. Stort alkoholintag på en gång ökar risken för blödning och olycksfall. Vid dagligt intag av alkohol under en längre tid kan warfarin försvinna snabbare ur kroppen, och det i sin tur ökar risken för blodpropp.

Måttligt alkoholintag, 1–2 standardglas om dagen, då och då påverkar inte effekten av Marevanbehandlingen. Ett standardglas betyder en flaska mellanöl, 12 centiliter vin eller 4 centiliter starksprit.

Förutsättningar för god sjukdomskontroll

 • Ät varje dag hälsosamt, allsidigt och mycket grönsaker.
 • Behålla intaket av mörkgröna grönsaker jämnt mellan dagarna 
 • Drick inte saft från grapefrukt eller stora mängder tranbär eller granatäpple saft.
 • Drick alkohol bara då och då och i små mängder åt gången.
 • Undvik vitamin- och naturpreparater, utom D-vitamin. Låt vitaminintaget i stället komma via bra och varierad kost.

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem