Hyppää sisältöön
Etusivu / Kaiken A ja O – pysy liikkeessä
Sonja ja Eliisa, sairaanhoitajaopiskelijat Tampereen Sydänyhdistyksessä
Julkaistu 7.10.2022

”Välillä tuntuu, että seinät kaatuvat päälle. Ryhmäliikunnasta saa tukea mieleen ja jaksamiseen arjessa. Lenkkien jälkeen tuntee aina itsensä terveeksi, moni pieni juttu ratkaistaan täällä torstaisin!”

 

Alkurysäys

Monet liikkujat ajattelevat kuntosalille astuessaan, että: ‘’hoidetaan tämä nyt alta pois’’. Liikunnan ei kuitenkaan tarvitse olla ylikuormittavaa ja mieltä ahdistavaa. Liikunnasta tulisi voida nauttia ja sen pitäisi tuntua hyvältä. Liikunta on keino huoltaa omaa kehoa ja ottaa taukoa arjen kiireistä. Liikuntaa on myös monenlaista, eli sen ei aina tarvitse olla raskaiden painojen nostamista tai juoksumatolla raatamista harmaata seinää tuijottaen. Jokaiselle löytyy mieluisa tapa liikkua.

Liikunta on tärkeää ihmisen terveyden kannalta. Se auttaa vähentämään kuormitusta ja stressiä arjen raskaissa töissä. Se vaikuttaa ihmisen fyysiseen terveyteen, eli vahvistaa kehon eri osia ja rakennetta. Lisäksi se on yksi suuri tekijä, joka vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan enemmän liikuntaa harrastavilla on vähemmän depression oireita, mikä on tärkeä esimerkki liikunnan psyykkisistä vaikutuksista.

Liikunta

· pienentää leposykettä – sydämen iskutilavuus suurenee ja sydämen kuormitus pienenee

· laskee verenpainetta ja vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin

· auttaa painonhallinnassa

· lisää energiankulutusta

· parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa

· vahvistaa luustoa

· helpottaa stressinhallintaa

· vahvistaa aivoterveyttä

· edistää mielen hyvinvointia

· lisää voimaa ja kestävyyttä

 

Liikuntaa yksin tai kaverin kanssa

Liikunnan yhteydessä on helppo tutustua ihmisiin ja mahdollisesti saada vertaistukea kokemiinsa asioihin. Erityisesti ryhmäliikunnassa voidaan kätevästi yhdistää liikunta, vertaistuki sekä muu sosiaalinen kanssakäyminen. Hyvinvoinnin kannalta vertaistuki ja sosiaalisuus ovat tärkeässä roolissa riittävän liikunnan ja terveellisen ruokavalion ohella.

Ryhmäliikunnan avulla ihminen voi kokea kuuluvansa johonkin yhteisöön ja harjaantua sosiaalisissa taidoissa. Se on siis erinomainen tapa ylläpitää myös sosiaalista terveyttä. Sosiaalinen terveys tarkoittaa toimivia ja mielekkäitä ihmissuhteita. Yhdistysten järjestämät liikuntaryhmät ovat loistavia keinoja saattaa yhteen ihmisiä, joilla on samoja kokemuksia. Pelkästään samat kokemukset helpottavat tutustumista uusien ihmisten kanssa ja vielä yhdistettynä liikkeeseen, on terveysvaikutukset ja hyvänolon tunne varmemmin taattu.

 

”Se on kaiken A ja O, että pysyy liikkeessä!’’

Tampereen sydänyhdistyksen järjestämä Liikkuva sydän -kävelyryhmä lenkkeilee joka viikko torstaisin. Kävelyryhmän tarkoituksena on ylläpitää peruskuntoa ja samalla antaa vertaistukea sydänsairastuneille. Tarkoituksena on myös voida nauttia ryhmäliikunnasta ja sen iloista.

Haluatko lähteä lenkille porukan mukana? Ryhmän vetäjinä toimivat vapaaehtoiset vertaistukihenkilöt: Kysy lisää vetäjiltä: Matti Riihelä p. 050 594 6858 tai Veikko Kirveskoski p. 040 0977 869. Ryhmä liikkuu marraskuun loppuu asti, torstaisin klo 10.30–11.30 Kaupissa.

Kävelyryhmän jäsenten ajatuksia ryhmäliikunnasta ja omasta ryhmästä:

”Hyvä porukka ja kavereita! Saa vertaistukea ja kuulla muiden diagnooseista. Jäisi helposti yksistään, mutta tulee lähdettyä sohvalta vakituisen ajan vuoksi.”

”Sairauden hyväksyminen’”

”Pystyy pitämään kuntoa ja terveyttä yllä.”

Paras asia ryhmässä?

”Porukka, huumori, metsäpolut, kävely ja raitis ilma.”

 

Vertaistuen terveysvaikutuksia ovat mm.

· Vähentää yksinäisyyden tunnetta

· Saa tukea ja helpotusta tarvitsemiinsa asioihin

· Antaa luonnollista sosiaalista tukea

· Voi kokea voimaantumisen tunnetta

· Kokee kuuluvansa yhteisöön

· Voi vähentää stressiä, jolloin verenpaine saattaa laskea sekä muut stressiin liittyvät terveyshaitat vähentyä.

· Helpotusta uniongelmiin

 

Luonnossa liikkumisen vaikutukset terveyteen

Luonnossa liikkuminen on yksi parhaista keinoista rauhoittaa mieltä ja nauttia liikunnasta arjen keskellä. Liikuntaa voi hyödyntää monien eri asioiden yhteydessä, esimerkiksi käymällä mustikassa tai sienestämässä. Luontoliikunta parantaa myös vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan se jopa alentaa verenpainetta ja sykettä, ja madaltaa riskiä sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin.

 

Tiesitkö?

Duodecimin kirjoittamassa artikkelissa ‘’Kaikki liikunta pidentää elinikää’’ (13.9.2019) esitettyjen tutkimustulosten pohjalta on todettu, että “nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä harrastaa kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, ainakin 150 minuuttia viikossa tai raskasta liikuntaa, kuten juoksua, 75 minuuttia viikossa.”

 

Lue lisää:

sydan.fi/fakta/liikunnan-vaikutuksia-sydamen-terveyteen/

sydan.fi/fakta/liikunnan-terveysvaikutukset/

duodecim.fi/2019/09/05/kaikki-liikunta-pidentaa-elinikaa/

ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-ymparistot/luontoliikunta-liiku-metsassa-ja-poluilla/

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot