Hyppää sisältöön
Etusivu / Maailman elvytyspäivä haastaa taloyhtiöitä ryhtymään sydänturvallisiksi 

Sydänturvallisessa taloyhtiössä asukkailla on elvytysosaamista sekä mahdollisuus saada sydäniskuri käyttöön alle viidessä minuutissa.

Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Siksi kodin sydänturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Koska noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu erilaisissa taloyhtiöissä, ovat niiden asukkaat, hallitusten jäsenet ja isännöitsijät keskeisiä toimijoita tekemään usean suomalaisen arjesta sydänturvallista. 

Sydänliitto kannustaa Maailman elvytyspäivänä 16.10.2021 taloyhtiöitä pohtimaan  asukkaidensa sydänturvallisuutta ja ryhtymään toimeen sen parantamiseksi. Tampereen Sydänyhdistyksen Maailman elvytyspäivän ennakkotapahtumaa vietetään perjantaina 15.10.2021 sydäniskurikävelyllä. Kävely alkaa ja päättyy Tammelakeskukseen, jossa harjoitellaan sydäniskurin käyttöä. Ilmoittautuminen perjantain sydäniskurikävelylle on päättynyt. Pyrimme järjestämään sydäniskurikävelyitä jatkossakin, myös ilta-aikaan, jotta tamperelaisten tietoisuus sydäniskureiden käytön tärkeydestä lisääntyisi. 

Miten taloyhtiöissä voidaan toimia sydänturvallisuuden parantamiseksi? 

 Taloyhtiön asukkaana voit esittää taloyhtiön hallitukselle julkisen kysymyksen: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” 

  •  Kysymys kannattaa esittää julkisena viestinä esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla, jolloin niin taloyhtiön hallitus kuin muut asukkaat tulevat asiasta tietoiseksi. Asia kannattaa nostaa esille taloyhtiön kokouksessa. 

Tarkistakaa defi.fi -palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta, missä taloyhtiötänne lähin  sydäniskuri sijaitsee. – Onko se etäisyydellä, josta se olisi sydänpysähdystilanteen sattuessa saatavilla käyttöön alle viidessä minuutissa?  

  • Mikäli on, viestikää lähimmän sydäniskurin sijainnista ja sen käyttötarkoituksesta asukkaillenne yhdessä elvytysohjeiden kanssa.  
  • Mikäli ei, taloyhtiön on syytä harkita sydäniskurin hankintaa, viestiä sen hankinnasta ja käyttötarkoituksesta asukkaille sekä tarjota tietoa elvytyksestä. Sydäniskuri maksaa noin 1 500–2 500 euroa, joten keskikokoisessa taloyhtiössä osakaskohtainen investointi voi jäädä alle sadan euron.  

Tietoa sydäniskureista taloyhtiöille Sydänliiton verkkopalvelussa 

Tavoitteena yhdenvertaisesti sydänturvallinen Suomi 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot