Mikä on sydäniskuri?
Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin.
Sydänpysähdystilanteessa soita 112, aloita elvytys ja ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle.
Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Sydänpysähdystilanteessa sydän ei pumppaa verta aivoihin eikä muualle elimistöön. Apua tarvitaan minuuttien sisällä.
Jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan alle viiden minuutin kuluessa, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat.
Sydänpysähdystilanteissa ensimmäisenä paikalla olevalla on tärkein rooli autettavan pelastamisessa. – Se voit olla seuraavaksi sinä.
Näin käytät sydäniskuria
Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino pysäyttää vaarallinen rytmihäiriö ja käynnistää sydän uudelleen.
Kuka tahansa osaa ja saa käyttää sydäniskuria.
Sydäniskurilla et voi vahingoittaa ketään.
Paikannus
Lähimmän sydäniskurin paikannat 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta.
Käytä kiireellisessä tilanteessa paikantamiseen 112 Suomi -sovellusta. Jos taas haluat tarkastella laajemmin vaikkapa oman asuinkunnan sydäniskurien sijainteja, defi.fi-palvelun hakutoiminto palvelee tässä parhaiten.
Palveluun on rekisteröity noin 10 000 Suomessa sijaitsevaa sydäniskuria.
Rekisteröimätön sydäniskuri?
Ilmoita siitä sähköpostitse bongaadefi@sydanliitto.fi tai pyydä haltijaa lisäämään laite rekisteriin.
Sydäniskurin hankkijalle
Sydäniskureita suositellaan hankittavaksi erityisesti paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon ja toisaalta sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan. Julkiset tilat, kuten kauppakeskukset, julkisen liikenteen asemat, toimistorakennukset ja liikuntapaikat ovat suositeltavia sijoituskohteita.
Sydäniskuri kannattaa hankkia Suomessa toimivalta maahantuojalta tai jälleenmyyjältä. Näin varmistat laitteen luotettavuuden sekä huollon ja tarvikkeiden saatavuuden. Sydäniskurin hinta on noin 1 500 – 2 500 €.
Laitteiden hintaan vaikuttavat niiden ominaisuudet. Ominaisuuksia ovat mm. paineluelvytyksen ohjaaminen ja palautteen anto, monikielisyys ja kielivalinnat, lapsiasetukset sekä elvytystä ohjaava näyttö.
1. Sijoita sydäniskuri näkyvälle paikalle kaikkien saataville
Sijoita laite näkyvälle paikalle. Ulkotiloihin sijoittamisen etu on, että aukioloajat eivät rajoita laitteen saatavuutta. Huomioi, että ulos sijoittaminen edellyttää lämmitys- ja jäähdytysominaisuuksilla varustettua sydäniskurikaappia.
2. Merkitse laitteen sijainti kansainvälisellä sydäniskuritunnuksella
Varmista, että laitteen läheisyydessä on kansainvälinen sydäniskuritunnus. Tunnustarroja myyvät useat ensiaputarvikeliikkeet. Voit myös ladata tunnuksen Sydänliiton mediapankista.
3. Järjestä koulutusta ja tiedota sydäniskurista
Järjestä kiinteistössäsi toimiville henkilöille / asukkaille tarvittaessa sydäniskurin käyttökoulutusta. Tiedota laitteesta säännöllisesti ja jaa elvytysohjettamme. Mainitse sydäniskuri työpaikan perehdytyksessä ja pyydä myös työsuojeluvaltuutettuja viestimään laitteesta.
4. Lisää laite defi.fi-rekisteriin
Sydäniskurin rekisteröinti ja omien sydäniskurien hallinnointi tapahtuu defi.fi-verkkosivuston kautta. Rekisteröinnin jälkeen sydäniskuri näkyy kartalla ilmoittamassasi sijainnissa ja aktiivisena kirjaaminasi saatavuusaikoina. Antamasi sijainti- ja saatavuustiedot toimivat samalla myös 112 Suomi -sovelluksen sydäniskuripaikannuksessa. Sydäniskurisi saatavuus voi pelastaa jonkun hengen.
5. Tarkista laite määräajoin
Sydäniskurin akku ja elektrodit tulee tarkistaa ja vaihtaa määräajoin. Tarkista määräajat laitteestasi.
Sydäniskuri tekee arjesta sydänturvallisen
Sydänturvallinen arki muodostuu ihmisten elvytysrohkeudesta sekä lähietäisyydellä sijaitsevasta sydäniskurista.
Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona, joten kotia lähimmän sydäniskurin sijainti ja saatavuus on tärkeä tiedostaa.
Asutko taloyhtiössä, oletko sen hallituksessa?
Mikäli taloyhtiön riittävässä läheisyydessä ei sijaitse sydäniskuria, suosittelemme sen hankintaa. Hinta sydänturvallisuudelle on pieni, sillä osakaskohtainen kustannus voi taloyhtiön koosta riippuen jäädä alle 100 euroon.
Nosta taloyhtiösi sydänturvallisuus esille kysymällä: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?”
Tulosta valmis viestimme taloyhtiön hallituksille tai ota asia puheeksi yhtiökokouksessa.
Vastaatko kunnan, yrityksen tai yhteisön turvallisuudesta?
Sydänturvallisella alueella sydäniskuri on saatavilla minuuteissa käyttöön.
Tarkista oman alueesi sydänturvallisuuden taso Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelusta.
Palvelusta on mahdollista tarkistaa Suomen sekä sen jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen sydänturvallisuuden taso. Lisäksi palvelu tarjoaa toimintaohjeita sydänturvallisuuden parantamiseksi.
Auttamista elvytystilanteessa voi harjoitella jo varhaiskasvatuksesta alkaen. Mitä aikaisemmin opetus aloitetaan, sen varmempaa ja rohkeampaa auttaminen on.
Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti terveystiedon opetuksen tavoitteisiin liittyy ensiaputaitojen käsittely vuosiluokilla 7-9. Elvytysopetuksessa kannattaa hyödyntää elvytysnukkea ja harjoitussydäniskuria. Harjoitussydäniskuri toimii kuten oikeat sydäniskurit, mutta ilman iskuominaisuutta. Harjoitussydäniskurin hinta on noin 700 – 1 000 €.
Opetukseen voi sisällyttää teoriaopetuksen ja elvytysharjoittelun lisäksi Sydänliiton elvytystestin tekemisen, lähimmän sydäniskurin etsinnän 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta sekä Sydänliiton Sydäniskuri tutuksi -videon, joka on saatavilla myös ruotsinkielisillä tekstityksillä.