Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruokailoa Sydänviikolla 8.−15.5.2022

Valtakunnallista Sydänviikkoa vietetään 8.−15.5.2022 iloa ruoasta -teemalla. Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, mitä on ruokailo ja miksi se on tärkeää.

Mitä on ruoka ilman iloa?

Ei mitään − tai vain polttoainetta kropalle – mikä sekin on toki tärkeää. Ruoka on läsnä meidän jokaisen arjessa, monta kertaa päivittäin. Tämän vuoksi se on myös äärimmäisen tärkeä keino, jolla voi vaikuttaa suoraan omaan hyvinvointiin. Tämä kannattaa tehdä ilon kautta.

Ruokailo voi olla tuoksuja, makuja, muistoja ja yhteisiä ruokahetkiä. Se on ruoan valmistusta, uuden oppimista tai vaikkapa tikkupulla nuotiolla. Usein ruokamuistot ovat sidoksissa ikimuistoisiin hetkiin kuten lapsen tai ystävän häihin tai nuotiolla syömiseen, mutta myös arjen keskellä voi löytää monia pieniä ruokailoja. Ja muista, välillä saa herkutella, eikä siitä kannata tuntea syyllisyyttä.

Tärkeä ruokailo ja omat valinnat

Ruoka ja ravitsemus ovat Tampereen Sydänyhdistyksen toiminnassa tärkeässä roolissa ja puhummekin paljon esimerkiksi suolan käytöstä, rasvan laadusta ja kasviksista. Teemme näin, koska ruokavalinnoilla voi hallita kohonnutta verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta. Nämä ovat sydän- ja verisuonitautien merkittäviä riskitekijöitä, tupakan lisäksi.

Moni sydänsairastunut joutuu pohtimaan syömiseen ja ruokaan liittyviä valintojaan saatuaan diagnoosin. Monelle on kerrottu, että he ovat riskiryhmässä saada sydänsairaus ja alkavat siksi pohtia ruokavalintojaan. Jos ruoka on iloinen asia, myös ruokatottumuksissa tehtävät korjausliikkeet ja muutokset onnistuvat helpommin.

Jos mietit korjausliikettä omaan ruokavalioosi tai syömistottumuksiisi, älä yritä onnistua kaikissa muutoksissa kerralla. Aloita pienestä, yhdestä asiasta – ilon kautta ja itseäsi varten. Kun olet saanut sen onnistumaan, voit siirtyä seuraavaan pieneen asiaan.

Pienten muutosten apuna toimii Sydänmerkki eli se ruokapakkausten sydän, jossa lukee parempi valinta. Merkki tarkoittaa sitä, että tuote on sydänterveyden kannalta terveellinen valinta omassa tuoteryhmässään. Esimerkiksi leipä voi saada Sydänmerkin suolan ja kuidun määrän perusteella. Levitteissä tärkeää on pehmeän rasvan määrä.

Mutta ruokailo ei ole tärkeä vain siksi, että se tuo helppoutta muutosten tekemiseen, vaan siksi, että ilo on meille aina hyväksi – myös ruokailo. Voitkin miettiä, mikä tekee ruoasta iloisen asian Sinulle.

Haluatko lukea lisää ruoasta, sydänterveydestä ja tutustua herkullisiin resepteihin?

Sydan.fi-verkkopalvelun Ruoka & ravitsemus -osio.

Sydanmerkki.fi

 

Tampereen Sydänyhdistys toivottaa kaikille iloisia ruokahetkiä ja hyvää Sydänviikkoa!

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot