Hyppää sisältöön
Etusivu / Sinä voit auttaa itseäsi

Olin murehtija-tyyppi ja huomasin, että ajatukseni kiertävät helposti samoja negatiivisia kehiä. Stressaannuin. Työajatukset jäivät helposti päälle ja kannoin niitä illan mukanani. Lisäksi minulla oli epävarmuutta henkilökohtaisessa elämässä ja huomasin usein ajattelevani, että mistään ei tule mitään. En koskaan voi olla onnellinen.

Näin ajatteli Anne Kuusisto. Ja näin varmaan ajattelee moni muukin. Elämä ei maistu. Toisinaan se on jopa tuskaa: kiirettä, riittämättömyyttä, unettomuutta, väsymystä ja kireätä pinnaa. Kuka Sinua voisi auttaa? Tukea voit saada ulkopuolisilta, ystäviltä, tutuilta tai ammattilaisilta, mutta viime kädessä Sinä olet itse “oman onnesi seppä”.

Miten

Rentoutus on hyvä, helppo ja halpa keino. Sinä voit oppia ja opetella erilaisia keskittymis- ja rauhoittumismenetelmiä, kun haluat. Yksin. Tai voit hakeutua kurssille. Niitä riittää. Oleellista on, että uskallat pysähtyä, keskustella itsesi kanssa ja hengittää syvään.

Pilates, jooga ja mindfulness ovat apunasi. Pilates ja jooga ovat keskittymisen lisäksi myös liikettä. Mindfulness on tietoista läsnäoloa ja siinä Sinä keskityt vain itseesi.

Elämästä tulee kevyempää kun sallii itselleen myötätuntoa ja suhtautuu itseensä lempeästi. Teen yhä harjoituksia. Kiireen keskellä hengittelen muutaman kerran tietoisesti syvään ja tuon itseni tähän hetkeen. Se tuo päivään huokoisuutta ja ylivirittyneisyys kaiken viriketulvan keskellä vähenee. Käytän monipuolisesti harjoituksia YouTubesta. Hakusanoilla Mindfulness ja Meditation löytää paljon erilaisia harjoituksia, joista voi poimia itselle sopivia.

Anne Kuusisto innostui oman kokemuksensa myötä menetelmästä niin, että kouluttautui mf-ohjaajaksi. Nyt hän johdattelee Sydänliiton äänitteillä myös muita rauhoittumaan tietoiseen läsnäoloon. Mf-äänitteitä ja verkkoluentoja löydät osoitteesta sydan.fi/mindfulness.

– Arjen vilinässä olemme paljon päämme sisällä, emmekä huomaa kehoamme. Keho on meille itsestäänselvyys, jollei siinä ole kipuja. Mutta läsnäoloharjoituksilla tullaan tietoiseksi kehon tuntemuksista ja viisaudesta. Sisäinen viisaus tulee käyttöön, teemme parempia päätöksiä, olemme läsnä itsellemme ja läheisillemme, olemme todellisia itsejämme, kun olemme läsnäolon tilassa.

Ahdistus ja kipu

Jokaisen jolla on ahdistusta ja taipumusta ”over-thinking” ja murehtimiseen kannattaa kokeilla mf-harjoituksia. Myös kipuun monet ovat saaneet helpotusta harjoituksista.

Ahdistus ja kriisi voivat olla muutoksen alkuja ja hyviä asioita. Niiden äärelle kannattaa pysähtyä miettimään ja tutkiskelemaan reagtioitansa.  Asioiden rohkea kohtaaminen on kasvun paikka.

Pahan olon tunne on Sinun asiasi, kukaan muu ei voi sitä puolestasi kokea. Ei myöskään työstää pois Sinusta. On menetelmiä ja harjoituksia, joiden avulla voit auttaa itseäsi. Löydä ne.

Rusina

Miten syöt, missä syöt, milloin syöt? Onko syöminen Sinulle vain välttämätön paha, sivutoiminta, kaiken muun ohessa. Kun aivot ja mieli eivät ole syömisessä mukana, niin terveellä kylläisyys- ja ruuansulatusmeksnismilla ei ole edellytyksiä toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Esimerkki rusinasta on klassinen mf-menetelmä rauhoittua ruuan äärelle. Kourallinen rusinoita, ota yksi ja tarkastele sitä kaikilla aisteilla: mitä mielikuvia ja ajatuksia kuivattu viinirypäle, rusina, Sinussa herättää, miltä se tuoksuu, miltä se tuntuu hyppysissä, millaisen äänen saat siitä korviisi, … voit jatkaa tarkastelua, vain mielikuvitus on rajana … ja lopuksi voita laittaa sen kohti suutasi, lipasta, naukata hiema, syödä koko rusinan. Sinä ja rusina. Ota toinenkin rusina. Tietoisesti tässä ja nyt. Ei ole kiire. Nyt ei ahmita.

Saattaa olla, että tällainen harjoitus saa sinut hymähtämään. Ei se mitään. Rohkeasti voisit kyllä kokeilla. Ja toistaa ja toistaa harjoitusta. Noin parin viikon kuluttua huomaat harjoituksen vaikutuksen. Kaikki harjoitukset vaativat toistoja. Sanotaan, että mestariksi tulemiseen vaaditaan 10 000 toistoa huipputasolla. Asian muuttuminen rutiiniksi ei onneksi vaadi näin paljon, mutta asioiden sisäistäminen ei tapahdu hetkessä. Ei ihminen kerrasta opi. Ei muista.

Rauha, uni

Podetko levottomuutta, eikö uni tahdo tulla, heräiletkö keskellä yötä?

– Rentouttava kehon havainnointi-harjoitus on esimerkiksi hyvä iltaharjoitus, ja sitä suosittelisin niille, joilla on illalla vaikeutta rauhoittua.

Hengitysharjoitukset, syvät hengitykset sisään ja ulos vaikka kymmeneen laskien palauttavat monet hetkessä unten maille. Joku keksii tietyllä kirjaimella paikannimiä ja laskee niitä. Listata voi myös menneitä matkakohteita tai haaveilla tulevista. Silmät kiinni keskittyen uni yleensä tulee monelle.

– Me ihmiset tarvitsemme aikaa kohdata itseämme. Elämä tässä hetkessä täyttyy kaikesta muusta hälinästä ja itsensä kuuntelu jää vähäiseksi. 

Minän kuuntelu ei ole itsekkyyttä. Parhaimmillaan se auttaa hyväksymään ja ymmärtämään myös muita. Eikä itseäänkään voi koskaan tuntea liian hyvin. Aina voi löytää uusia, yllättäviäkin minuuksia. Minusta tulee parempi ystävä, minulle.

Mindfulness tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia löytää minuutensa. Harjoituksia löytyy netistä. Niitä löytyy kursseilta. Niitä voi tehdä yhdessä. Niitä voi tehdä yksin.

– Harjoitus on joka kerta erilainen yhä minullekin, koska mieli on välillä levottomampi ja välillä rauhallisempi. Joskus nukahdan ja joskus taas virkistyn. Vaikutus on aina kuitenkin hyvä, kierrokset laskee. Riittää kun on, kuuntelee harjoituksen ja suhtautuu itseensä lempeästi.

Näin Anne suhtautuu omiin mf-harjoituksiinsa. Reaktiot vaihtelevat. Millaisia kokemuksia Sinä saat, kun rauhoitut itsesi kanssa?

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot