Hyppää sisältöön
Etusivu / Koulutus / Sydänsivustot / Mediakirjaston eli kuvapankin toiminta

Mediakirjaston eli kuvapankin toiminta

Mediapankilla tarkoitetaan ylläpidon osiota, josta löytävät palveluun syötetyt ja syötettävät kuvat ja tiedostot. Löydät sen vasemmasta laidasta kohdasta Media - Mediakirjasto.

Eeva Hietalahti, Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Julkaistu 26.3.2021
Päivitetty 30.8.2024

Mediakirjaston rakenne

Mediapankin sisällä on tietokoneille tyypillisellä tavalla kansiorakenne, jossa eri kansioihin on syötetty erilaisia sisältöjä. Uusia kansioita ja alakansioita voi perustaa itse sisältöjen löytämisen helpottamiseksi. Kansiot luodaan kohdasta New Folder. Tämä painike luo kansion sen kansion alle, joka on aktiivinen (tummempi). Voit vapaasti raahaamalla siirtää uuden luodun kansion haluamaasi paikkaan.

Valmiiksi syötetyt Sydänliiton kuvat

Mediapankissa on valmiina Sydänliiton kuvat -kansio ja sen alla monia erilaisia teemoihin liittyviä alakansioita. Nämä kuvat on tarkoitettu vapaasti käytettäviksi yhdistysten, piirien ja valtakunnallisten jäsenjärjestöjen sivuilla. Kuvia ei kannata poistaa Mediapankista.

Omat kuvat -kansio

Tämä kansio on tarkoitettu yhdistyksen, piirin tai valtakunnallisen jäsenjärjestön omille kuville. Eli tämän kansion alle ladataan omat kuvat. Kansion alle on mahdollista luoda alakansioita.

Ikonit, logot ja oletuskuvat

Näistä kansioista näytetään mm. logoa sivustolla sekä erilaisia oletuskuvia. Älä poista tai muuta näitä kansioita. 

Uudet kansiot

Voit myös luoda uusia kansioita päätasolle. Esimerkiksi jos haluat tuoda verkkosivulle esimerkiksi pdf-tiedostoja, voit tehdä niille oman kansion.

 

Kuvan/tiedoston lataaminen mediakirjastoon

Voit tuoda kuvia ja tiedostoja verkkopalveluun/mediakirjastoon kahdella eri tavalla. Joko etukäteen lataamalla esimerkiksi useita kuvia mediakirjastoon tai siten että tuot sen samalla kun luot uutta sivua tai muokkaat olemassa olevaa sivua. Kaikki palvelussa käytetyt kuvat ja tiedostot säilytetään mediakirjastossa, josta ne poimitaan näytettäväksi eri sivuilla.

 

Tuo kuva/tiedosto mediakirjastoon näin:

  1. Valitse aktiiviseksi vasemmasta laidasta kansio, johon haluat kuvan ladata. Kansio näkyy tällöin tummempana.
  2. Paina sivun ylälaidassa olevaa Lisää uusi -painiketta. Tällöin eteen aukeaa katkoviivallinen alue, johon kuva ladataan. Paina Valitse tiedostot ja käy hakemassa kuva omista kuvistasi tietokoneeltasi. Voit tuoda kerralla useita kuvia. Kuvat latautuvat sinulle valittuun kansioon.
  3. Seuraava vaihe on tärkeä saavutettavuuden ja hakukoneiden takia. Eli kuvien tiedot tulee täydentää. Klikkaamalla kuvaa mediakirjastossa, aukeaa kuvan tarkempi esittelysivu, jossa on useita kenttiä täytettäväksi. Tässä oheet mitä kirjoitat mihinkin.
    1. Vaihtoehtoinen teksti: Tämä on tärkein kenttä. Kerro tässä siis, mitä kuvassa on, jotta hakukone ja ne ihmiset, jotka eivät kuvaa näe, saisivat tietää, mitä siinä on. Vaihtoehtoinen teksti ei näy sivuilla, jos kuva näkyy. Esimerkkinä: Ryhmä ihmisiä istuu laavulla keskustelemassa.
    2. Otsikko: Tämä otsikko ei näy varsinaisella sivustolla, mutta hakukoneelle se näkyy, ja jos joku hakee kuvahaulla tätä kuvaa, otsikko ja kuvaus voivat näkyä tuloksissa. Kirjoita kuvalle otsikko. Esimerkiksi Laavuretki
    3. Kuvateksti: Tähän ei kannata kirjoittaa mitään. Samaa kuvaa saatetaan käyttää monessa paikassa, joten siksi ei kannata käyttää kuvatekstiä.
    4. Kuvaus-kenttään voi kirjoittaa vielä tarkemminkin, mitä kuvassa on. Tämä teksti ei näy nettisivuilla, mutta Googlen kuvahaussa se taas voi näkyä otsikon alapuolella. Esimerkkinä: Sydänyhdistyksen ihmiset syyskuun laavuretkellä havukankaalla.

 

Kuvien lisäämienen mediakirjastoon yksittäisen sivun kautta

Voit tuoda kuvan/tiedoston myös samalla kuin muokkaat tai luot sivua. Teet sen näin:

  1. Valitse Lisää kuva tai Aseta artikkelikuva*
  2. Tämä aukaisee mediakirjaston näkyviin. Mediakirjastossa on kaksi välilehteä ylhäällä näkyvillä Mediakirjasto ja Siirrä tiedostoja.
    1. Mediakirjasto-välilehdeltä löydät jo aiemmin syöttämäsi kuvat ja voit käydä hakemassa sieltä haluamasi kuvan sivulle.
    2. Siirrä tiedostoja -välilehdellä voit hakea koneeltasi haluamasi kuvan. Tässä kohdin kannattaa ensin valita kansio, johon haluaa kuvan/tiedoston tuoda mediakirjastoon. Teet sen alasvetovalikosta. Select folder and upload files (valitettavasti englanniksi). Kun olet valinnut ensin kansion ja sitten klikkaat Valitse tiedostot, pääset noutamaan koneeltasi kuvan. Valitse koneelta haluamasi kuvan/tiedoston. Tiedosto siirtyy haluamaasi kansioon ja näkyy kuvassa aktiivisena (ruksi kulmassa). Oikeassa laidassa on taas kuvan sisältöihin liittyvät kentät, jotka tulisi täyttää. Katso ohje niistä ylhäältä.
    3. Tämän jälkeen paina sinistä Valitse-painiketta sivun vasemmasta alalaidasta.
    4. Jatkossa tämä kuva löytyy nyt mediakirjastosta siitä kansiosta, johon sen toit.

* Artikkelikuva on kuva, joka näytetään hakukoneissa sekä silloin, kun jaat luomasi sivun sosiaalisessa mediassa. Sen lisääminen on tärkeää, koska muutoin somessa ei näy kuvaa vaikka olisitkin syöttänyt ns. Hero-osion kuvan.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut