Hyppää sisältöön
Liikunta Ryhmät ja kerhot Sydänviikko

Linturetki

Tässä ideakortissa on vinkkejä erilaisista linturetkistä sekä ryhmässä että Metrin päässä kaverista -teemalla.

Annukka Alapappila
Julkaistu 15.6.2020
Päivitetty 18.6.2020

Kesto

Linturetki voi kestää 30 minuutista useampaan tuntiin.

Valmistelut

Etukäteen tulee etsiä sopiva paikka tai alue, jossa voi tarkkailla lintuja. Mainos kannattaa tehdä ajoissa valmiiksi ja toimittaa useaan paikkaan nähtäville. Lintuoppaan kanssa yhteistyö tulee sopia hyvissä ajoin ja miettiä kaukoputken käyttäminen retken aikana.

Retki-ilmoituksessa tulee kertoa

 • tarkasti retken lähtöpaikka ja -aika
 • retken kesto ja käveltävä matka
 • sopivista kengistä ja vaatetuksesta
 • retken mahdollisista välineistä esim. kiikarit ja lintukirja ja eväiden syöntimahdollisuudesta sekä
 • ohjaajan/oppaan tai yhdistyksen yhteystiedot.

Toteutus

Lintukävely

Lintukävely on matalankynnyksen leppoisa ja helppo linturetki, johon kuka tahansa voi osallistua. Se on kestoltaan 0,5–2 h. Se tapahtuu lähellä, jotta lähtöpaikalle pääsee kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Maasto on helppokulkuista ja liikkuminen retkellä tapahtuu kävellen, turhia kiirehtimättä, lähiluontoa tarkkaillen. Paikka voi siis olla esim. kaupungin puisto tai lähiympäristön luontokohde. Opastus aloittelijoille sopivaa.

Tornipäivystys

Lintuopas on tavattavissa lintutornissa tai muussa sopivassa paikassa tiettynä päivänä tiettyyn aikaan. Tornipäivystys sopii erityisesti paikkaan, jossa käy paljon ihmisiä ulkoilemassa. Päivystystä kannattaa mainostaa myös paperiopasteilla paikan päällä ja varata paikalle kaukoputki, josta vierailijat saavat katsoa lintuja. Lintuoppaan kanssa tulee sopia ajankohdasta ajoissa etukäteen, jotta tapahtumaa voi mainostaa riittävän aikaisin.

Koko perheen linturetki

Tämän retken sisältö sopii taaperosta isovanhempiin. Reitti kannattaa suunnitella kuten Lintukävely. Pysähdysajat lintujen tarkkailuun kannattaa pitää melko lyhyinä varsinkin, jos tarkkailtavia kohteita on paljon tai ne ovat kaukana. Retken alussa tulee muistuttaa, että retkiympäristö on lintujen ja muiden eläinten koti. Eihän kenenkään kotiin sovi mennä riehumaan ja rikkomaan paikkoja? Lasten näkökulmasta varis, jota pääsee tarkkailemaan lähietäisyydeltä, on mielenkiintoisempi kuin jokin kaukana oleva superharvinaisuus, joka erottuu ainoastaan kiikareilla tai kaukoputkella.

Ideoita lintujen tarkkailuun:

 • Seiso hiljaa paikallaan 30 sekuntia, kuinka monta erilaista linnun ääntä kuulet?
 • Yritä löytää tikan koloja ja syönnöksiä. Löytyykö merkkejä muista eläimistä?
 • Yritä matkia jonkin linnun ääntä

Jos jonkin linnun touhuja pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä, pohditaan yhdessä, mitä se tekee ja miksi. Esimerkiksi jos peippokoiraan lauleskelua pääsee seuraamaan pidempään, huomataan pian, että siihen liittyy myös melkoista pörhistelyä ja mahtailua. Yritetään löytää myös peipponaaras, johon se yrittää tehdä vaikutuksen.

On hyvä huomioida, että pienten lasten on vaikea katsoa kiikareilla ja kaukoputkella. Kaukoputki on parempi, kun se on tarkennettu valmiiksi kohteeseen. Isommille lapsille em. välineet saattavat tuoda lisäkiinnostusta lintujen tarkkailuun.

Ummikot linturetkellä

Linturetken voi tehdä myös ilman lintuopasta. Mukaan voi kaivaa aika monelta hyllystä löytyvän lintuoppaan ja kiikarit. Yhdessä tehdään havaintoja ja yritetään mahdollisimman hyvin opaskirjan avulla tehdä tunnistuksia. Ihmetellen, oppien ja arvaillen voi innostua uudesta luontoharrastuksesta. Mukavaa on ulkoilla ja liikkua. Myös lintujen kuvaaminen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa.

Retken aikana

 • Osallistujat saavat tehdä havaintoja ja yrittää tunnistaa vastaan tulevia lintuja.
 • Lintuja voi tunnistaa myös ryhmänä.
 • Kannattaa keskittyä lähimpänä oleviin lintuihin. Tavallisistakin lajeista saa paljon irti tunnistusmielessä.
 • Ohjaaja voi muistuttaa, että lintujen tunnistaminen perustuu muuhunkin kuin pukutuntomerkkeihin. Äänet, koko, muoto, lentotapa ja käyttäytyminen kertovat paljon linnusta.
 • Kannattaa tutustua vain parhaiten ja pidempään kuuluviin ääniin, jotta kaikki ehtivät kuulla kyseisen äänen hyvin.
 • Tervettä kriittisyyttä on hyvä opettaa. Kaikkia lintuja ei tarvitse tunnistaa. Pääsääntö on, että jos ei ole varma, niin ei kannata määrittää lintua.
 • On kiva ottaa mukaan lintukirja ja havaintovihko, johon voi kirjata retken havainnot.

Retkellä voi olla ” maallikko-ohjaaja” tai lintuopas

Tässä ”maallikko-ohjaajalle” muutama vinkki. Retken alussa osallistujien on hyvä kuulla retken kulusta ja  aikataulusta sekä mahdollisesti taustatietoa retkikohteesta. Ohjaajan tulee puhua retken aikana pääsääntöisesti niin, että kaikki kuulevat. Ohjaaja pysäyttää ja kerää osallistujat tarvittaessa lähelleen tai eteensä. Kannattaa käyttää suomenkielisiä lajinimiä ja välttää erikoissanastoa. Lopussa osallistujat kootaan yhteen, tehdään pieni yhteenveto retkestä ja kuullaan osallistujien ajatuksia. Osallistujia on mukava kiittää mukana olosta.

Materiaalit ja välineet

Lintukirja tai valmiiksi lintuihin liittyvä verkkosivusto kannattaa avata matkapuhelimeen ja tablettitietokoneeseen. Kiikarit  ja kaukoputkiovat hyviä apuvälineitä retkellä, mutta myös ilman niitä retki onnistuu hienosti.

Vinkki

Onnistuneen linturetken voi toteuttaa yllä mainittujen vinkkien pohjalta yksin, puolison, kaverin tai vaikkapa oman perheen kanssa.

 

Lisätietoja annukka.alapappila@sydanliitto.fi, p. 040 502 9091

 

 

 

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut