Terveellisen ruokatarjonnan tilaaminen
Palvelun tilaaja, vaikkapa yhdistyksen aktiivi tai yrityksen päättäjä, voi vaikuttaa tarjottavan ruuan laatuun. Kun pyydät ravintolaa valmistamaan aterian tai kahvituksen Sydänmerkin periaatteilla, voit olla varma ruuan terveellisyydestä.
Panostamalla tilaisuuksissa terveelliseen ruokatarjontaan, pidämme huolta osallistujien hyvinvoinnista. Samalla viestimme ravintolakentälle, että terveelliseen tarjontaan kannattaa panostaa jatkossakin.
Näin varmistat terveellisen välipalan ja kahvituksen
Laadukas välipalatarjonta, oli sitten kyse aamupalasta tai iltapäivän kahvihetkestä, tuo virkistystä ja edistää hyviä tuloksia. Hyvä välipala rakentuu kasvisten ja täysjyvätuotteiden ympärille. Halutessaan sitä voi täydentää kylläisyyttä tuovalla proteiininlähteellä.
Haluat tilaisuuteesi sitten leivonnaisia, leipätarjontaa tai muuta syötävää, näillä kriteereillä varmistat, että ravitsemuslaatu on kohdallaan. Voit lähettää kriteeristön ravintolalle toteutuksen tueksi.
Kriteerit terveelliselle välipalalleJos kokoat kokoustarjoilut itse, katso vinkit täältä.
Näin varmistat terveellisen aterian
Sydänmerkki-ateriassa on kyse terveellisestä ateriakokonaisuudesta, pääruuasta ja sen lisäkkeistä. Se toteutuu, kun tilaisuuden järjestäjä pyytää ravintolaa toteuttamaan aterianosat Sydänmerkin kriteereillä. Ravintola pääsee helpoimmalla, kun se hyödyntää Sydänmerkin ruokaohjeita ja lisäkkeet, esimerkiksi leivät levitteineen kokoaa Sydänmerkki-tuotteista.
Ateria on Sydänmerkin mukainen, kun siitä löytyy seuraavat osat:
- Pääruoka, Sydänmerkin ruokaohjeilla tai –tuotteilla toteutettuna
- Pääruuan mahdollinen peruna- tai viljalisäke
- Kasviksia, esimerkiksi salaattia ja / tai lämpimiä kasviksia
- Kasviksille öljyä tai öljykastiketta
- Leipää tai näkkileipää
- Rasvalevitettä
- Ruokajuomaa
Ravintolassa saa olla tarjolla myös muuta, ns. epäterveellisempää syötävää. Olennaista on, että myös terveellisiä vaihtoehtoja löytyy ja ruokailija löytää ne helposti.
Mikä on Sydänmerkki-ateria?
Sydänmerkki-ateria on terveellisten aterioiden merkintäjärjestelmä. Merkintäjärjestelmää voivat hyödyntää kaikenlaiset ravintolat. Sydänmerkki-ateria perustuu ravitsemussuosituksiin eli tutkittuun tietoon ruuan ja terveyden välisistä yhteyksistä. Sydänmerkki-ateriassa kiinnitetään huomiota ruuan rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Viljatuotteissa suositaan runsaskuituisia vaihtoehtoja.Ravintola voi ottaa Sydänmerkin käyttöön pysyvästi käyttöoikeutta hakemalla. Terveellistä, Sydänmerkin mukaista ruokaa voi tarjota myös kertaluontoisesti esimerkiksi kokouksen tai jonkin tapahtuman yhteydessä. Halutessaan ravintola voi tilata maksullisen testipaketin, josta löytyy merkintäaineistoa hyvien vaihtoehtojen esilletuomiseen, mutta se ei ole pakollista.