Hyppää sisältöön
Kaikki Ruoka Tapahtumat Vaikuttaminen

Terveellisen ruokatarjonnan tilaaminen

Palvelun tilaaja, vaikkapa yhdistyksen aktiivi tai yrityksen päättäjä, voi vaikuttaa tarjottavan ruuan laatuun. Kun pyydät ravintolaa valmistamaan aterian tai kahvituksen Sydänmerkin periaatteilla, voit olla varma ruuan terveellisyydestä.

Mari Olli, ruokapalveluiden asiantuntija
Julkaistu 2.4.2020
Päivitetty 23.4.2021

Panostamalla tilaisuuksissa terveelliseen ruokatarjontaan, pidämme huolta osallistujien hyvinvoinnista. Samalla viestimme ravintolakentälle, että terveelliseen tarjontaan kannattaa panostaa jatkossakin.

Näin varmistat terveellisen välipalan ja kahvituksen

Laadukas välipalatarjonta, oli sitten kyse aamupalasta tai iltapäivän kahvihetkestä, tuo virkistystä ja edistää hyviä tuloksia. Hyvä välipala rakentuu kasvisten ja täysjyvätuotteiden ympärille. Halutessaan sitä voi täydentää kylläisyyttä tuovalla proteiininlähteellä.

Haluat tilaisuuteesi sitten leivonnaisia, leipätarjontaa tai muuta syötävää, näillä kriteereillä varmistat, että ravitsemuslaatu on kohdallaan. Voit lähettää kriteeristön ravintolalle toteutuksen tueksi.

Kriteerit terveelliselle välipalalle

Jos kokoat kokoustarjoilut itse, katso vinkit täältä.

Näin varmistat terveellisen aterian

Sydänmerkki-ateriassa on kyse terveellisestä ateriakokonaisuudesta, pääruuasta ja sen lisäkkeistä. Se toteutuu, kun tilaisuuden järjestäjä pyytää ravintolaa toteuttamaan aterianosat  Sydänmerkin kriteereillä. Ravintola pääsee helpoimmalla, kun se hyödyntää Sydänmerkin ruokaohjeita ja lisäkkeet, esimerkiksi leivät levitteineen kokoaa Sydänmerkki-tuotteista.

Ateria on Sydänmerkin mukainen, kun siitä löytyy seuraavat osat:

Ravintolassa saa olla tarjolla myös muuta, ns. epäterveellisempää syötävää. Olennaista on, että myös terveellisiä vaihtoehtoja löytyy ja ruokailija löytää ne helposti.

Mikä on Sydänmerkki-ateria?
Sydänmerkki-ateria on terveellisten aterioiden merkintäjärjestelmä. Merkintäjärjestelmää voivat hyödyntää kaikenlaiset ravintolat. Sydänmerkki-ateria perustuu ravitsemussuosituksiin eli tutkittuun tietoon ruuan ja terveyden välisistä yhteyksistä. Sydänmerkki-ateriassa kiinnitetään huomiota ruuan rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Viljatuotteissa suositaan runsaskuituisia vaihtoehtoja.

Ravintola voi ottaa Sydänmerkin käyttöön pysyvästi käyttöoikeutta hakemalla. Terveellistä, Sydänmerkin mukaista ruokaa voi tarjota myös kertaluontoisesti esimerkiksi kokouksen tai jonkin tapahtuman yhteydessä. Halutessaan ravintola voi tilata maksullisen testipaketin, josta löytyy merkintäaineistoa hyvien vaihtoehtojen esilletuomiseen, mutta se ei ole pakollista.

 

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut