Sydänyhteisön terveysmittaukset ja ohjaus
Terveysmittauksiimme sisältyy aina elintapoihin liittyvä ohjaus ja tarvittaessa ohjaus terveydenhuollon palveluihin.
Sydänpiirien ja -yhdistyksien terveysmittauksilla on vuosikymmenien kunniakkaat perinteet. Terveysmittauksemme ovat luonteeltaan seulovia eli tarkoituksena on löytää sydänterveyden riskitekijät mahdollisimman varhain, jolloin niihin on mahdollisuus vaikuttaa.
Terveysmittaukset tehdään vieritestauksena eli asiakas saa mittaustuloksen heti mukaansa. Asiakkaan ja sydänpiirin tai -yhdistyksen välille ei synny hoitosuhdetta.
Terveysmittauksissa käy vuosittain noin 20 000 ihmistä.
Mitä arvoja mitataan?
Terveysmittaustapahtumassa mitataan tai ohjataan asiakas itse mittaamaan joku sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvä arvo. Tavallisimmin tapahtumissamme mitataan verenpainetta, pulssia, kolesterolia tai verensokeria. Asiakkaita voi ohjata mittaamaan itse verenpainetta, pulssia tai vyötärönympärystä.
Mittaustulos tulee aina suhteuttaa asiakkaan kokonaisriskiin, jota voi arvioida Tunne arvosi -esitteestä löytyvän taulukon avulla. Lue lisää myös ohjekortista kokonaisriskin arvioinnista.
Riskin arvioinnissa voi käyttää myös FINRISKI-laskuria tai SCORE-riskitaulukkoa.
Mittausohjeita
-
- Ihopistonäytteenotto Labqualityn Vieritestaussuosituksessa. Katso myös video (Tehy, Suomen Bioanalyytikkoliitto).
- Verenpaineen mittaus Käypä hoito -suosituksessa
- Verenpaineen kotimittaus
- Vyötärönympäryksen mittaus
- Pulssin tunnustelu
Ohjaus
Terveysmittauksissa kävijä saa paitsi tietää tärkeät terveysarvonsa, myös mahdollisuuden keskustella omista elintavoistaan. Kukapa meistä ei haluaisi kuulla kannustusta ja halutessaan kysyä mieltä askarruttavista asioista.
Sydänyhteisön ohjaus on voimavaroja vahvistavaa, joka käytännössä tarkoittaa muun muassa huomion kiinnittämistä hyviin asioihin ja niiden vahvistamista. Miten auttaa potilasta omaksumaan ja ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja? (Duodecim)
Ohjauksen tulee perustua hoitosuosituksiin ja luotettaviin tietolähteisiin.
Terveydenhuollon ammattilaisten tietolähteitä
- Sydänliiton Ammattilaisnetti, josta löydät esimerkiksi Sydän ja ruoka -suosituksen ja OTA-ohjauskartan ohjauskuvat ja lomakkeet. Verenpaineen luokittelu, toimenpiteet ja hoitotavoite -taulukkoa voi käyttää verenpaineen mittauksessa ja omaseurannan ohjauksessa.
- Käypä hoito -suositukset, joista keskeisimmät ovat dyslipidemiat, kohonnut verenpaine, lihavuus, liikunta, tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito, tyypin 2 diabetes ja insuliininpuutosdiabetes