Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi

Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi

Tiedätkö, lyökö sydämesi, kuten sen pitää? Onko sydämesi syke säännöllinen vai epäsäännöllinen?

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 4.9.2018
Päivitetty 15.11.2022
Kuva: Tiina Eloranta

Tervekin sydän kadottaa välillä rytminsä. Useimmat muljahtelut ja lisälyönnit ovat harmittomia. Epäsäännöllinen syke voi kuitenkin johtua myös eteisvärinästä, joka on yleisin sydämen pitkäkestoinen rytmihäiriö. Sen vakavin seuraus on aivoinfarkti.

Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele tehokkaasti, vaan ikään kuin värisevät. Kun veri ei liiku sydämessä kuten pitää, sydämeen voi muodostua verihyytymiä. Verihyytymä voi lähteä liikkeelle aivoja kohti ja aiheuttaa siellä verisuonitukkeuman ja aivoverenkiertohäiriön.

Tunnista eteisvärinä ajoissa

Eteisvärinän oireita ovat epäsäännöllinen syke, väsymys, jaksamattomuus ja huonovointisuus. Eteisvärinä voi olla myös täysin oireeton, mutta silloinkin se on aivoille vaarallinen. Eteisvärinää voi esiintyä epäsäännöllisesti ja ajoittain, jolloin sitä ei ehkä huomata lääkäri- tai hoitajakäynnillä.

Eteisvärinän varhaisella havaitsemisella ja hyvällä hoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan huomattavasti vähentää. Eteisvärinän voi huomata itse tunnustelemalla pulssia säännöllisesti.

Näin tunnustelet pulssisi

  • Ole rauhallisesti paikallasi. Kokeile mistä tunnet pulssisi parhaiten. Usein pulssin tuntee helpoimmin, kun painaa kahdella sormella rannetta peukalon alapuolelta. Muita paikkoja ovat esimerkiksi kyynärtaive tai kaula.
  • Tarkkaile ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Huomaat rytmin muuttumisen paremmin, jos lasket lyönnit ääneen tai sanot ”hep” joka sykäyksellä.
  • Laske seuraavaksi pulssin tiheys. Laske sykäykset puolen minuutin ajan. Kerro sitten saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa. Normaali lepopulssi on noin 50 -110 lyöntiä minuutissa.

Kuuntele miltä säännöllinen pulssi kuulostaa.

Tältä kuulostaa epäsäännöllinen pulssi.

Tee pulssin tunnustelusta tapa

  • Tunnustele pulssiasi aamulla herättyäsi ja illalla, kun menet nukkumaan.
  • Mittaa pulssi aamuin illoin, vaikka pulssisi olisi pitkään säännöllinen. Vaikka pulssisi on säännöllinen mittaamishetkellä, se ei poista rytmihäiriön riskiä tulevaisuudessa.
  • Ota tarvittaessa yhteys hoitajaan tai lääkäriin.

Ota yhteys lääkäriin tai hoitajaan seuraavissa tapauksissa:

  • Aiemmin säännöllinen pulssi on toistuvasti epäsäännöllinen.
  • Pulssi on niin tiheä tai epäsäännöllinen, että et saa sykkeestäsi selvää.
  • Lepopulssi on selvästi nopeampi kuin ennen tai hidastunut alle 50 lyöntiin minuutissa ilman selkeää syytä. Pulssin nopeutumisen syynä voivat olla esimerkiksi kuumeinen flunssa, lääkkeet tai liikunta.
Lue lisää sydämen rytmeistä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi