Hyppää sisältöön
Etusivu / Elintavat sydämen vajaatoiminnan hoidossa

Elintavat sydämen vajaatoiminnan hoidossa

Ohjaa asiakkaalle miten elintavoilla voi vaikuttaa hyvinvointiin ja helpottaa sydämen vajaatoiminnan aiheuttamia oireita.

Julkaistu 4.4.2022
Päivitetty 22.6.2022

Sydämen vajaatoiminnan hoito koostuu elintavoista, lääkehoidosta ja tarvittaessa sydäntoimenpiteistä. Hoito kohdistuu sekä taustasairauden että itse vajaatoiminnan hoitoon. Sydänkuntoutuksessa ja -kursseilla saa apua elintapamuutoksiin ja mikä tärkeintä, vertaistukea muilta saman sairauden kanssa eläviltä.

Tupakoimattomuus

Tupakointi tai muiden nikotiinituotteiden käyttö on suuri lisärasitus sydämelle. Tupakoinnin lopettaminen on siis suositeltavaa. Tukea tähän löytyy esimerkiksi 28 päivää ilman -palvelusta ja Stumppi.fi-palvelusta.

Materiaalia ohjauksen tueksi

Liikunta

Liikunnan hyödystä osana sydämen vajaatoiminnan hoitoa on vahvaa näyttöä niin liikuntaharjoittelun kuin säännöllisen fyysisen aktiivisuuden osalta. Ota puheeksi mahdollinen liikuntapelko, joka saattaa estää liikkumista.

Liikunta sydämen vajaatoiminnan hoidossa

Ravinto

Kuten liikunnalla, myös ruokailulla on suuri merkitys sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Vajaatoiminnan pahenemista voi ehkäistä ruokavalinnoilla. Sydämen vajaatoiminta oireineen voi myös aiheuttaa haasteita riittävälle syömiselle.

Sydänystävällinen ruokavalio on kasvisvoittoinen, ja siinä on riittävästi riittävästi kuitua ja pehmeää rasvaa, mutta kohtuudella kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria. Sydämen vajaatoiminnan ravitsemusohjauksessa korostuvat suolan määrä ja mahdollinen nesterajoitus.

Myös riittävään ravitsemukseen vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi on hyvä kiinnittää ajoissa huomiota.

Ravitsemus sydämen vajaatoiminnan hoidossa

Ylipaino

Ohjaa harkiten ylipainoista (BMI > 35 kg/m²) sydämen vajaatoimintapotilasta painonhallinnassa. Se auttaa sydämen vajaatoiminnan etenemisen ehkäisemisessä ja oireiden vähentämisessä, mutta se tulee tehdä sairauden vakaassa vaiheessa ja maltillisella vauhdilla, koska painon pudotus pienentää lihasmassaa.

Apua ja tukea painonhallintaan

Alkoholi

Alkoholin runsas käyttö rasittaa sydäntä ja muun muassa lisää nestekuormitusta. Siksi alkoholin käyttö on hyvä rajoittaa satunnaiseksi, silloinkin vain yhteen annokseen. Jos vajaatoiminnan syynä on alkoholin aiheuttama sydänlihassairaus, alkoholia ei kannata juoda ollenkaan.

Materiaalia ohjauksen tueksi

Lue seuraavaksi