Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Varfariini sallii vihreät vihannekset

Varfariini sallii vihreät vihannekset

Ravitsemussuositusten mukainen terveellinen ja monipuolisesti kasviksia sisältävä ruokavalio käy hyvin myös varfariinilääkitystä (Marevan®) käyttäville. Runsaasti K-vitamiinia sisältävien kasvisten käyttö kannattaa kuitenkin pitää tasaisena. Luontaistuotteiden ja ravintolisien käyttöä on syytä välttää varfariinilääkityksen yhteydessä.

Sini Närvä, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija, farmaseutti
Julkaistu 10.6.2020
Päivitetty 30.4.2021

Varfariinilääkitys (Marevan®) vähentää veren hyytymistä estämällä tiettyjen K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden muodostumista elimistössä. Tämän takia ravinnon K-vitamiinipitoisuudet on huomioitava varfariinilääkityksen yhteydessä. Tutkimusten mukaan INR-arvo pysyy parhaiten tasapainossa, kun K-vitamiinia saadaan ruokavaliosta kohtuullisen runsaasti ja tasaisesti päivästä toiseen. K-vitamiinin saannin jäädessä niukaksi jo pienet vaihtelut saannissa saattavat vaikuttaa merkittävästi veren hyytymistasapainoon. Myös perimä vaikuttaa varfariinin aineenvaihduntaan. Varfariinin annostelu sovitetaankin aina omaan, mielellään kasvispainotteiseen ruokavalioon sopivaksi, eikä päinvastoin.

Vihreitä kasviksia saa syödä

Yleinen väärinkäsitys on se, että varfariinia käyttävän potilaan tulisi välttää K-vitamiinipitoisia ruoka-aineita. Tämä saattaa johtaa ruokavalion tarpeettomaan köyhtymiseen kasvisten käytön vähentymisen seurauksena. Kasvikset sisältävät runsaasti tärkeitä suojaravintoaineita ja kuitua, ja niiden käyttö edistääkin terveyttä monin tavoin.

  • Eniten K-vitamiinia on tummanvihreissä lehtivihanneksissa, kuten lehti- ja ruusukaalissa, pinaatissa ja nokkosessa. Näiden määrä onkin hyvä pitää tasaisena ruokavaliossa.
  • Runsaasti K-vitamiinia sisältäviä kasviksia, kuten persiljaa, tilliä ja tuoreita yrttejä on hyvä käyttää vain mausteenomaisesti.
  • Muita kasviksia saa syödä vapaasti.
  • Kasvisten käyttöä kannattaa lisätä INR-arvoa seuraten.

Eri ruoka-aineiden K-vitamiinipitoisuudet voi itse tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä. Vertailtaessa ruokien K-vitamiinimääriä on otettava huomioon käytetyn annoksen suuruus.

Vältä suuria K-vitamiinimäärän muutoksia

Ruokavalion suurilla K-vitamiinin määrän muutoksilla voi olla vaikutusta INR-arvoihin, eli Marevan-hoidon teho voi joko heikentyä tai lisääntyä.

  • K-vitamiinin saannin poikkeuksellinen suurentuminen pienentävät INR-arvoa eli lisäävät veren hyytymistä.
  • K-vitamiinin saannin äkillinen väheneminen taas lisää varfariinin vaikutusta, suurentaa INR-arvoa ja altistaa verenvuodoille.

On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi lautasellinen pinaattikeittoa tai vastaava määrä lehtivihanneksia ei vaikuta INR-arvoon merkittävästi. K-vitamiinin suhteen onkin muistettava huomioida koko päivän yhteissaanti yksittäisten aterioiden sijaan.

Monipuolinen ruokavalio ja lautasmalli auttavat pysymään hoitotasapainossa

Säännöllinen ateriarytmi, ravitsemussuositusten mukainen monipuolinen ruokavalio ja perinteinen lautasmalli luovat hyvän pohjan myös varfariinia käyttävän potilaan ravitsemukselle helpottaen samalla myös INR-tavoitteessa pysymistä.

  • Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla.
  • Neljäsosa täytetään hiilihydraateilla, kuten täysjyväpastalla, -riisillä tai perunalla.
  • Loppuneljännes lautasesta täytetään vähärasvaisella ja -suolaisella lihalla, kanalla, kalalla tai palkokasveilla (herneet, pavut, linssit).

Hyytymistasapainoon vaikuttavat erityistilanteet

  • Monipuolinen kasvisruokavalio sopii varfariinia käyttävälle potilaalle.
  • Ruokavaliomuutoksilla, kuten erityisdieeteillä, juhlapyhillä, lomamatkoilla ja vuodenaikaisvaihtelulla saattaa olla vaikutusta INR-arvoihin, jos ruokavalion K-vitamiinimäärä muuttuu suuresti.
  • Paastoa ei suositella varfariinia käyttävälle potilaalle.
  • Alkoholi vaikuttaa hyytymistasapainoon yksilöllisesti. Alkoholia voi käyttää satunnaisesti ja kohtuudella (1-2 ravintola-annosta silloin tällöin) varfariinilääkityksen yhteydessä.
  • Tonic-veden sisältämä kiniini voimistaa varfariinin vaikutusta, joten sen käyttöä tulee välttää.

Marjojen käyttö voi vaikuttaa lääkityksen tehoon

Kaikki varfariinin ja ravinnon yhteisvaikutukset eivät kuitenkaan selity K-vitamiinilla, sillä ravinnon sisältämät bioaktiiviset yhdisteet saattavat myös vaikuttaa lääkityksen tehoon. Joillakin henkilöillä esimerkiksi marjojen runsas käyttö voi vaikuttaa hyytymistasapainoon. Tällöin niiden kokonaismäärä kannattaa rajoittaa noin kahteen desilitraan päivässä. Karpaloita, tyrniä ja niistä tehtyjä valmisteita sekä granaattiomenamehua ja -siemeniä on syytä käyttää vain vähän ja seurata INR-arvoa. Goji-marjojen käyttöä ei suositella lainkaan.

Luontaistuotteita ja ravintolisävalmisteita ei pidä käyttää

Luontaistuotteet ovat ravintolisävalmisteita, jotka voidaan tuoda markkinoille ilman teho- ja turvallisuustutkimuksia. Tällöin ei myöskään ole tietoa niiden mahdollisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa. Tutkimuksiin tai kliinisiin havaintoihin perustuvaa tietoa luontaistuotteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista on saatavilla hyvin vähän.

Luontaistuotteet saattavat heikentää tai voimistaa samanaikaisesti käytettävän lääkkeen tehoa tai voimistaa lääkkeen haitallisia vaikutuksia. Ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden sisältämät ainemäärät saattavat vaihdella myös valmiste-erittäin, ja valmisteet voivat jopa sisältää vaikuttavia aineita, joita ei ole mainittu pakkausselosteissa.

  • Ravintolisistä saatavat suuret annokset A-, C-, E- ja K-vitamiinia saattavat vaikuttaa hoitotasoon, ja esimerkiksi 500 mg tai enemmän C-vitamiinia sisältäviä valmisteita ei tulisi käyttää lainkaan.
  • D-vitamiinivalmistetta voi käyttää suositusten mukaisesti.
  • Joillakin ravintolisillä, kuten esimerkiksi kalaöljy-, mäkikuisma- ja neidonhiuspuuvalmisteilla, on todettu haitallisia yhteisvaikutuksia varfariinin kanssa.

Varfariinilääkitystä käyttävien onkin suositeltavaa kokonaan välttää erilaisten ravintolisä- ja kasvirohdosvalmisteiden käyttöä, sillä niiden tehosta ja turvallisuudesta ei ole tietoa. Ravintolisävalmisteiden käytöstä tulee aina neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.

Lue myös: Villiyrttien sopivuudesta varfariinilääkityksen yhteydessä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi