Kun asiakkaallasi on sydämen vajaatoiminta
Sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan seuraus jostain sydämen toimintaa heikentävästä sairaudesta. Tavallisimmin taustalla on sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine tai läppävika.
Sydämen vajaatoiminnan omahoito ja -seuranta voivat vähentää sairaalahoidon ja muiden terveydenhuollon palveluiden käytön määrää. Huolellinen potilasohjaus on omahoidon onnistumisen edellytys.
Varmista, että potilas tietää, mihin hänen tulee ottaa yhteyttä, jos hänen voinnissaan tapahtuu muutoksia.
Sydämen vajaatoiminta
Riittävä tieto sydämen vajaatoiminnasta ja sen aiheuttaneesta sairaudesta auttaa potilasta ymmärtämään hoidon ja omaseurannan merkityksen.
Mistä sydämen vajaatoiminnassa on kyse
Sydämen vajaatoiminnan aiheuttajat
Sydämen vajaatoiminnan hoito
Sydämen vajaatoiminnan hoito koostuu elintavoista, lääkehoidosta ja tarvittaessa sydäntoimenpiteistä. Hoito kohdistuu sekä taustasairauden että itse vajaatoiminnan hoitoon.
Lääkehoito
Lääkehoidon avulla hoidetaan vajaatoiminnan aiheuttajasairautta, hidastetaan vajaatoiminnan etenemistä ja helpotetaan oireita.
Sydämen vajaatoiminnan lääkehoito
Sydämen vajaatoiminnan lääkkeet kuuluvat pääasiassa alempaan erityiskorvausluokkaan, jonka saamiseksi tarvitaan lääkärin B-lausunto.
Ohjaa asiakasta käyttämään dosettia ja tekemään lääkelista.
Omahoito ja -seuranta
Sydämen vajaatoiminnan omahoito tarkoittaa arkielämän valintoja, joilla on mahdollista helpottaa oireita, ehkäistä vajaatoiminnan pahenemista ja parantaa elämänlaatua.
Elintapoihin saattaa liittyä syyllisyyttä, joka on tärkeää ammattilaisena tunnistaa ja vähentää sen taakkaa. Tämä luo suotuisan pohjan omahoidolle.
Elintavat sydämen vajaatoiminnan hoidossa
Omaseurannalla taas tarkoitetaan oman jaksamisen, vajaatoiminnan oireiden sekä painon, verenpaineen, pulssin seuraamista ja reagointia näissä tapahtuviin muutoksiin.
Varmista, että potilaalla on riittävästi tietoa omahoidosta ja -seurannasta ja että hän tietää, keneen voi olla yhteydessä ongelmatilanteissa.
Lue lisää Hoitotyön tutkimussäätiön hoitosuosituksesta Omahoidon ohjauksen sisällöt sydämen vajaatoimintapotilaan hoitotyössä
Toimenpidehoidot
Joskus tarvitaan tahdistinhoitoa. Sydämen vajaatoimintapotilaan tahdistinhoidolla korjataan hidasta syketaajuutta ja tavoitellaan sydämen vasemman kammion epätahtisen supistuksen korjaamista (sydäntä synkronoiva tahdistin, CRT). Vakavien rytmihäiriöiden hoitamiseksi voidaan asentaa rytmihäiriötahdistin eli sisäinen sydäniskuri (ICD).
Vaikeista oireista kärsiville harkitaan sydämen apupumppuhoitoa tai sydämensiirtoa.
Arki
Sairastuminen saattaa tulla äkillisesti ja muuttaa elämän kertaheitolla. Joskus taas diagnoosin saaminen pitkään vaivanneille oireille voi olla helpotus. Silti elämä uuden sairauden, oireiden tai vaikkapa sydämen toimintaa tukevan laitteen kanssa mietityttää. Sairaus ei muuta kuitenkaan yleensä aivan kaikkea vaan monet asiat säilyvät ennallaan.
Potilaan mieltä askarruttavia asioita ovat esimerkiksi uneen, stressiin, seksuaalisuuteen ja matkustamiseen liittyvät asiat. Huomioi yksilölliset erot tiedon ja tuen tarpeessa.
Arkielämä sydämen vajaatoiminnan kanssa
Kuntoutuminen
Kuntoutus ja Sydänliiton kurssit lisäävät potilaan hyvinvointia, ehkäisevät uusia sydäntapahtumia, vähentävät sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvää kuolleisuutta ja sairaalahoidon tarvetta. Jokaiselle sydämen vajaatoimintapotilaalle tulee tarjota tietoa kuntoutumisen eri vaihtoehdoista.
Seuranta
Sydämen vajaatoimintapotilaan seurantakäyntien tiheys määritellään yksilöllisesti. Seurannasta vastaa tavallisimmin terveyskeskus. Käyntien yhteydessä tarkastetaan lääkityksen sopivuus ja riittävyys, sekä arvioidaan oireisuus (NYHA-luokka), elintapahoidon toteutuminen ja muu elämänlaatu. Pelkkä reseptien uusinta ei ole seurantaa.
Hoitoväsymys
Pitkäaikaissairauden kanssa eläminen tarkoittaa jatkuvaa omahoitoa ja -seurantaa, johon saattaa ajoittain kyllästyä. Itsestä huolehtiminen voi joskus tuntua jopa taakalta. Tämä on itse asiassa tavallista ja asia on hyvä tiedostaa, että siihen osaa hakea tukea.
Normalisoi tilanne ja anna potilaalle mahdollisuus keskustella asiasta. Kannusta myös keskustelemaan saman kokeneen vertaistukihenkilön kanssa. Vertaistukihenkilön kanssa voi luottamuksellisesti jutella omista ajatuksista, tunteista ja kokemuksista. Kerro potilaalle myös muusta Sydänliiton toiminnasta!
Elämän loppupuolella
Sydämen vajaatoimintapotilaat hyötyvät varhain aloitetusta ja kokonaisvaltaisesti tarpeet huomioivasta palliatiivisesta hoidosta. Potilaiden tarpeena on saada paitsi fyysisten oireiden mahdollisimman hyvä lievitys, myös psyykkistä tukea.
Ammattilaisena sinulla on mahdollisuus käsitellä myös kuolemanpelkoa yhdessä sairastuneen kanssa. Keskeistä on, että sairastunut tulee kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi vaikeidenkin tunteiden ja kuolemanpelon kanssa.
Fyysiset, henkiset ja vuorovaikutuksen tarpeet palliatiivisessa hoidossa