Tietoa sydämen vajaatoiminnasta
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu sydämen vajaatoiminta? Vai etsitkö tietoa oireista ja hoitomenetelmistä? Tai ehkä apua ja tukea elämäntilanteeseesi? Olet tullut oikeaan paikkaan.
Mistä sydämen vajaatoiminta voi johtua?
Kun sydän ei pysty pumppaamaan verta eteenpäin niin tehokkaasti kuin elimistö sitä tarvitsisi, syntyy tila, jota kutsutaan sydämen vajaatoiminnaksi.
Sydämen vajaatoimintaan liittyviä termejä
Se ei ole itsenäinen sairaus, vaan seuraus jostain sydämen toimintaa heikentävästä sairaudesta.
Tavallisimmat sydämen vajaatoimintaa aiheuttavat sairaudet ovat sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine ja läppäviat. Muita syitä voivat olla esimerkiksi sydänlihassairaudet ja synnynnäiset sydänviat.
Miten sydämen vajaatoiminta voi ilmetä?
Sydämen vajaatoiminta oireilee usein hengenahdistuksena ja rasitusväsymyksenä. Se voi aiheuttaa myös turvotusta nilkkoihin, yöllistä yskää ja äkillistä painonnnousua. Oireet ovat epämääräisiä ja niitä voi aiheuttaa myös moni muu sairaus.
Sydämen vajaatoimintaa voi epäillä oireiden perusteella ja sen voi poissulkea verikokeella, mutta diagnoosin vahvistamiseksi tarvitaan sydämen ultraäänitutkimus.
Katso tallenne Sydämen vajaatoiminta -verkkoluennosta
Sydämen vajaatoiminta voi oireilla monin tavoin. On tärkeätä osata epäillä sairautta, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa. Kardiologi Markku Pentikäinen kertoo, mikä sydämen vajaatoiminta on ja miten sitä hoidetaan.
Monimuotoista hoitoa
Sydämen vajaatoiminnan hoito koostuu elintavoista, lääkehoidosta ja tarvittaessa sydäntoimenpiteistä. Hoito kohdistuu sekä taustasairauden että itse vajaatoiminnan hoitoon.
Lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti
Lääkehoidon avulla voidaan ehkäistä sairauden etenemistä, parantaa ennustetta ja lievittää nesteen kertymisestä aiheutuvia oireita. Siksi huolellinen lääkehoito on keskeinen osa hoitoa. Saat lääkkeistä parhaan hyödyn, kun käytät lääkkeitä täsmällisesti ohjeiden mukaan.
Hyvä lääkehoito toteutuu yhteispelillä
Influenssa- ja koronarokotukset ovat tärkeitä hoidon osia.
Rokotuksista ja miten ehkäiset hengitystieinfektioita
Joskus tarvitaan tahdistinhoitoa. Vaikeista oireista kärsiville harkitaan sydämen apupumppuhoitoa tai sydämen siirtoa.
Hyvä arki
Monet arjen asiat vaikuttavat sydämen toimintaan ja toisaalta sydämen toiminta vaikuttaa arjen askareisiin.
Seuraa oireita
Sydämen vajaatoiminnan omahoidolla voit vaikuttaa hyvinvointiisi ja omaseurannalla huomata ajoissa oireiden vaikeutumisen merkit.
On oleellista osata tunnistaa vajaatoiminnan vaikeutumisen oireet ajoissa, jolloin hoitoa tehostamalla voidaan nopeuttaa pahenemisvaiheesta toipumista ja välttää sairaalaan joutuminen.
Tule mukaan toimintaan!
Vertaistuki
Voit jutella sairastumisesta myös toisen, samankaltaista kokeneen kanssa. Sydänliiton vertaistukihenkilöt ovat koulutuksen käyneitä tavallisia ihmisiä. He haluavat toimia kuuntelijoina, kokemusten jakajina, rohkaisijoina ja tiedonvälittäjinä. Vertaistukea on tarjolla sekä sairastuneille että heidän läheisilleen.
Lue lisää vertaistuestaEtsi vertaistukihenkilö -hakupalvelusta löydät sinulle sopivan vertaistukihenkilön. Ilman hakuehtoja näet kaikki vertaistukihenkilöt, mutta voit myös rajata hakua esimerkiksi vain vajaatoimintaa sairastaviin, jotain tiettyä sydänsairautta sairastaviin tai sairastuneen läheisiin. Vertaistukihenkilölle voi lähettää viestin, jutella puhelimessa hänen kanssaan tai tavata, jos asuu lähekkäin.
Etsi vertaistukihenkilö -hakupalveluVertaistukea verkossa
Facebookissa toimii useita Sydänliiton vertaistukihenkilöiden ylläpitämiä vertaistukiryhmiä. Ryhmiin on helppo liittyä ja ne mahdollistavat vertaisten löytymisen vaivattomasti joka puolella Suomea. Ryhmissä keskustellaan sairastumisesta ja sairauden kanssa elämisestä, tai sairastuneen läheisenä elämisen kokemuksista. Kun laitat liittymispyynnön ryhmään, Facebook pyytää vastaamaan muutamaan kysymykseen. Kannattaa lukea myös ryhmän säännöt. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!
Sydämen vajaatoimintaa sairastavien ryhmä
Sydänlihassairauksia sairastavien ja heidän läheistensä ryhmä
Sydänsarkoidoosiin sairastuneiden ryhmä
Elämää sydämen vajaatoiminnan kanssa
Sairastuminen saattaa tulla äkillisesti ja muuttaa elämän kertaheitolla. Joskus taas nimen saaminen pitkään vaivanneille oireille voi olla helpotus, silti elämä uuden sairauden, oireiden tai vaikkapa sydämen toimintaa tukevan laitteen kanssa mietityttää. Elämä sydänsairauden kanssa ei ole aina tasaista vaan sairaus saattaa edellyttää sopeutumista myös yhä uudestaan. Sairaus ei muuta kuitenkaan yleensä aivan kaikkea vaan monet asiat säilyvät ennallaan.
Tutustu monenlaisiin tarinoihin.
Sydänliiton kurssit
Sydänliitto järjestää maksuttomia kursseja sydänsairastuneille. Kursseilla saa taitoa ja tukea sairauden kanssa elämiseen ja pääsee kohtaamaan muita samassa tilanteessa olevia. Lue lisää Sydänliiton kursseista ja katso sinulle sopiva kurssi kurssikalenterista.
KurssikalenteriYhdistystoiminta
Haluaisitko osallistua yhteisölliseen toimintaan, kuten ryhmiin, luentotapahtumiin tai retkiin? Sydänyhdistysten järjestämässä toiminnassa vietetään aikaa yhdessä monenlaisen tekemisen parissa. Sydänyhteisö tarjoaa mahdollisuuden myös vapaaehtoistyöhön.
Tutustu toimintaanKysy asiantuntijalta -palstan vastauksia
Sydänmerkki.fi