Siirry sisältöön

Sydämen vajaatoiminnan oireet

Sydämen vajaatoiminnan pääoireet ovat väsyvyys, hengenahdistus ja turvotukset.

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.9.2015
Päivitetty 1.8.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Hengenahdistus ilmenee aluksi rasituksessa. Tilanteen vaikeutuessa hengitys käy raskaaksi myös levossa, erityisesti makuuasennossa, koska tämä pahentaa keuhkojen verentungosta. Sydämen vajaatoiminnan oireet saavatkin vajaatoimintapotilaasn kohottamaan vuoteensa pääpuolta tai kasaamaan tuekseen useita tyynyjä. Tyypillisiä ovat myös öisin herättävät hengenahdistuskohtaukset, joita monet hoitavat avaamalla ikkunan ja ”ottamalla happea”, vaikka todellisuudessa oireet lievittyvät pystyasentoon nousun ansiosta.

Turvotukset johtuvat sekä kudosverenkierron paineolosuhteista että suolahormonien erityksen lisääntymisestä. Turvotus tulee ensin alaraajoihin, sääriin ja nilkkoihin. Sääriluun kohdalta sormella painaessa siihen jää kuoppa, joka vähitellen häviää. Käsiin tai kasvoihin sydänturvotus ei ensimmäisenä tule. Yleistynyt, joka paikan turvotus sydänperäisistä syistä on nykyään harvinainen, ja silloin vointi olisi muutenkin hyvin heikko.

Kaikki sydämen vajaatoiminnan oireet ovat epäspesifisiä eli niitä esiintyy muissakin tiloissa. Väsyvyys voi johtua huonosta kunnosta tai yleissairaudesta, hengenahdistus astmasta tai muusta keuhkosairaudesta, ja turvotukset voivat liittyä lihavuuteen ja laskimoiden vajaatoimintaan tai muihin sairauksiin (kilpirauhasen vajaatoiminta, maksa- tai munuaissairaus). Vajaatoimintaa ei siis voi todeta, ainoastaan epäillä, oireiden perusteella. Tarvitaan tutkimuksia.

Yleisarvio sydämen vajaatoiminnan aiheuttamasta toiminnanrajoituksesta ilmaistaan NYHA-luokalla. Luokassa I on lievimmät, luokassa IV vaikeimmat oireet.

Tilaa Sydämen vajaatoiminta -opas Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset