Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / ​Gå med i din lokala hjärtförening idag!

​Gå med i din lokala hjärtförening idag!

Det sägs att en av de viktigaste faktorerna i en människas välmående är gemenskap. Ännu viktigare och större blir behovet av kamratstöd om du har eller är i riskgruppen för en hjärtsjukdom. Din lokala hjärtförening kan göra underverk både för dig och dina anhöriga.

Daniela Andersson
Julkaistu 17.1.2018
Uppdaterad 27.3.2019
Gymnastik i bassängen är favoritmotionen för de flesta i den svenska hjärtgruppen som träffas på måndagar.

Ritva Valtavuo-Pfeifer och Hans-Ulrich Pfeifer är stamkunder i den svenskspråkiga gruppen på föreningen Helsingfors hjärtrehabiliterings måndagsgymnastik. De har varit medlemmar tretton respektive femton år.

– Det är jättebra för oss och håller oss i farten. Kontakten med likasinnade och diskussionerna på bastulaven är bäst, säger Ritva Valvamo-Pfeifer.

– Det viktigaste är att träffas och se att de andra också är still going strong, säger Hans-Ulrich som gick med efter en hjärtinfarkt.

Några år senare började Ritva i förebyggande syfte.

– Förr trodde man att det var slut då man fick en hjärtinfarkt. Men titta omkring dig nu, säger Hans-Ulrich med ett skratt och slår ut med armen mot bassängen.

De har just deltagit i Annika Rinnes vattengymnastik i bassängen i Hjärtförbundets utrymmen i Helsingfors.

– Bassänggymnastiken är min favoritmotion men vi har massor av trevligt program, allt från resor och museibesök till teater och biljard, berättar Ritva.

– Diskotek går inte nuförtiden, inte för att det gick tidigare heller, säger Hans-Ulrich humoristiskt.

De efterlyser mer information om förebyggande vård för personer med hjärtbesvär på alla nivåer inom sjukvård och rehabilitering.

Mentalt välmående

Hjärtfysioterapeut Annika Rinne har dragit motionsgrupper i Hjärtförbundets regi i tio år.

– Vår svenska hjärtrehabiliteringsgrupp är ett blandat gäng och de olika träningspassen är förstås anpassade enligt personerna. Flera ryms med!

Trots ett stort maskineri så är det många som inte känner till Hjärtförbundet och arbetet på lokalnivå.

– Vi kommer att aktivera hjärtfysioterapeuterna inne i sjukhusen. Personerna som drabbats av en hjärtsjukdom är i chock och behöver ett par veckor på sig att landa i vardagen innan de kan ta till sig information om lokalföreningarnas kamratstöd och verksamhet.

Emeritusprofessor i klinisk fysiologi Anssi Sovijärvi är ordförande i föreningen Helsingfors hjärtrehabilitering. Han talar varmt om mentalt välmående som Finlands Hjärtförbund i sin nya strategi tagit fram som en av de viktigaste målsättningar av hjärtarbetet för att förbättra hjärthälsa.

– Vi har börjat med mindfulnessgrupper. Det är en ny form av rehabilitering och förebyggande arbete för hjärtat, säger Anssi.

Övningar som strävar till kroppens och sinnets harmoni och sänkning av stressnivån har bevisligen gett positiva inverkningar på hjärthälsan.

Medlemmar och frivilliga efterlyses

Föreningskoordinator Tea Ruokonen från Hjärtdistriktet i Södra Finland brinner för föreningsarbete. Hon vill att alla som är i behov av stödet från en lokal hjärtförening hittar till verksamheten men också personer för frivilligt arbete behövs.

– Största utmaningen är att nå folk. Vi är ute efter både äldre och yngre personer. Många finländare skulle gärna vara med i frivillig verksamhet men då ingen frågat dem och de inte känner någon i just den kretsen så vågar de sig inte med, säger Tea.

Lokalföreningarna har mycket att erbjuda på mässor, kurser och seminarier.

– Jag tycker att företag borde ha ett större ansvar för sina anställda då de blir pensionerade. Det är viktigt att man inte bara lämnar dem. Det finns företag som håller kontakten med sina anställda även efter pensioneringen, de får använda gymmet, verkstaden eller vilka utrymmen som nu finns.

Människan behöver gemenskap.

Både frivillig- och föreningsverksamhet fyller detta behov till en stor del.

– Genom lokalföreningarnas verksamhet bygger man upp sitt nätverk, får gemenskap och så mycket mer. Vi får så mycket positiv feedback, säger Tea.

Lue seuraavaksi