Flytta dig till innehållet

fi

sv

Digirådgivning för hjärtats bästa

Hjärtdistriktet i Södra Finland har kört igång sitt treåriga digirådgivningsprojekt. Projektet stöder hjärtpatienternas egenvård genom att vägleda patienterna till den tillförlitliga hälsokunskapen.

Julkaistu 4.5.2018
Uppdaterad 27.3.2019

– På internet kan man stöta på självlärda ”hälsosakkunniga”, som trugar sin egen erfarenhet och tom får sitt levebröd genom att sälja humbug. Det finns olika slags lifestyle-gurun och andra som kan ha väldigt fina nätsidor, men som i själva verket inte baserar sig på vetenskapliga fakta eller moderna undersökningar, säger projektansvarig Margit Granberg.

– Råd som dessa kan vara farliga för hjärtpatienter. Det är meningen att projektet hjälper hjärtpatienterna hitta den bästa informationen som stöder egenvården. Som det gamla ordspråket säger ”Gud hjälper dem som hjälper sig själv” Och här finns chansen för att få hjälp i att hjälpa sig själv.

Margit Granberg har tidigare jobbat i Verkosta virtaa -projektet, där man gav digirådgivning till personer som inte alls använt internet. ”

– Vem som helst kan lära sig att utnyttja internet och elektroniska tjänster. De nya smartapparaterna är lättare att använda än en traditionell dator. Det största hindret i digitaliseringen är rädslan för att prova. De som har vunnit sin rädsla har förundrat sig över hur lätt det är och har varit ledsna för att de inte vågat tidigare.

Tillsammans med den egna rådgivaren är det säkert att börja bekanta sig med internets värld och de elektroniska hälsotjänsterna. Projektet utbildar frivilliga som är intresserade av hjärtdigirådgivning till nätrådgivare. Den två dagar långa utbildningen innehåller såväl kunskap om hjärthälsa som praktisk kunskap om digitala medel och elektroniska tjänster, samt mediekunskap.

Kom med som Hjärtdigirådgivare!

Den första rådgivarutbilningen ordnas 25.–26.9. i Hjärthuset på adressen Åldermansvägen 8, 00620 Helsingfors. Du är en lämplig digirådgivare om du kan använd datorn, tablett och/eller en smartmobil och du är social. I den avgiftsfria utbildningen ingår mat, kaffe och rådgivningsmaterialet. Dessutom ersätts rese-ersättningarna. De som har gått utbildningen binder sig till att rådgiva sex hjärtpatienter under två års tid. Vidare info: Margit Granberg, margit.granberg@sydanliitto.fi eller tel. 050 528 2444.

Lue seuraavaksi

Sökning

Hittades 0 resultat