Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Närproducerad mat, vilt och bordsskick till heders

Närproducerad mat, vilt och bordsskick till heders

– Barnen bör upplysas om maten och dess ursprung redan från små, säger kokboksförfattaren Daniela Andersson, Ingåbo och mamma till två döttrar. Hon vann kokböckernas VM med boken Tack för maten, Mamma!

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Publicerat 24.3.2021
– Bordsskick har enorm betydelse för allas trivsel, säger Daniela Andersson. Då man reser mycket och ser omkring sig så förstår man vikten av bordsskick. Man är ju ambassadör för sitt land. Bild: Maxime Watelet/Champagne Charles Heidsieck

Enligt Daniela Andersson är det viktigt att prata med barn om maten i rätta ordalag, förklara varifrån maten kommer och varför. Särskilt viktigt är det då man talar om kött, dess ursprung och näringsvärde.

Roliga smakprov och matäventyr

I Danielas familj ska man smaka på allt. Det kan man göra i och med att man sätter upp ett enkelt schema, föreslår hon. Barn får bekanta sig en ny ingrediens varje vecka. Men det ska man göra till en rolig grej:

– Börja med det inhemska, sådant som man får i egen närmiljö. Man kan ju gå och hämta äpplen från grannen, fisk från farfars kompis, älgkött från morfar. Att personifiera är bra, så glöm inte berätta att mjölet till kakan är odlat på åkrarna bredvid den vägen vi kör då vi far till stugan.

Egna odlingar är toppen om man har möjlighet till det. Alla fiskeresor, svampturer och skogsäventyr för att plocka blåbär eller lingon med familjen är riktiga upplevelser.

– Har man möjligheter så är besök på gårdar fantastiska, tipsar Daniela.

– Lantbrukare idag vill gärna vara med och bidra till kännedomen om odlingar och produktion.

Hon berättar att det finns flera ställen där man kan bli ”fadder” till kalvar. Man får även vara med och besöka kosläpp på våren då korna släpps på bete. Många gårdar har gårdsbutiker, så varför inte börja där?

Vilt – etiskt och hälsosamt

Daniela Andersson är född på Vessö i Borgå och uppvuxen i Ingå och Karis på landsbygden med jakt och vilt som en självklarhet, och hon är jägare själv.

– Tala om jakt med barnen och varför man jagar! uppmanar hon. Vilt är ett bra alternativ till kött från den konventionella köttproduktionen. Det är hälsosamt och etiskt på alla sätt. Och gott!

Etisk och stamförebyggande jakt är nödvändigt i vårt land. Daniela påminner oss om att det inte är ”söta bambin” som skjuts utan hjortar som det helt enkelt finns för mycket av.

– De flesta har i någon form personliga erfarenheter av klövdjurskrockar. Någon känner någon som krockat med en hjort, rådjur eller älg. Man måste börja där, speciellt om barnen inte har någon kontaktyta till jakt hemifrån.

Om Danielas döttrar har kompisar på besök så säger hon inte vad det är för kött innan utan låter dem äta och kolla om de gillar: – Alla har hittills älskat mina älgköttbullar.

Att delta i jakt är en naturupplevelse i sig, och att träffa de andra medlemmarna i jaktlaget i gryningen och uppleva alla de känslor man har under jaktens gång – stora förväntningar, besvikelse, glädje, det är väl något enastående. Det är inte bara bytet som är viktigt, det är också de kunskaper som behövs: att lära sig viltvård, att utveckla sin förmåga att läsa djurens tecken i naturen, att ha sina nerver under kontroll och att ha tålamod. Och framförallt respektera viltdjuret. Samspelet med jakthunden är också jätteviktigt för Daniela som är uppväxt med familjens jakthundskennel.

Danielas dotter Agnes och kompisen Victor vittjar nät.

Danielas dotter Agnes och kompisen Victor vittjar nät. Bilden är från boken Tack för maten, Mamma!

Inte bara mat vid bordet

Men talar man om mat behöver man tala om bordsskick och -diskussioner också.

– Jag är själv kanske lite uppfostrad så att barnen inte skulle säga för mycket åtminstone vid matbordet speciellt om vi hade gäster.

Det tar Daniela Andersson avstånd från idag. Hon vill att döttrarna ska kunna ”föra en diskussion som folk” och säger att deras vokabulär ibland är överraskande på ett positivt sätt även för henne själv.

Men bordsskick överlag, då är det artighet och normalt gott uppförande som gäller. Barnen får aldrig säga att något är ”äckligt”. Man kan säga att ”något inte är i min smak”. Man väntar på att alla är klara och rusar inte från bordet.

– Jag minns då jag bodde i Kanada och var mycket i USA hur barnen där lät så artiga då de frågade ”Am I excused” då de ätit klart. Otaliga är de familjer jag ätit med over there och alla hade klanderfritt bordsskick. Samma upplevelse har jag tyvärr inte haft här hemma i Finland. Här låter man oftast pojkar som inte kan sitta stilla komma enkelt undan.

I Dubai där Daniela bodde med sin familj under några år har hon sett alla ytterligheter; allt från arabiska barn som betett sig rent ut sagt horribelt, på restauranger, till västerlänningar som per automatik sätter Ipaden i ansiktet på sina barn så fort de kommer in på en restaurang. Föräldrarna kan sitta med gourmetmiddag medan barnen har en anemisk portion franska och friterad kyckling framför sig – och ipaden.

Barnens bordsskick har betydelse. – Jag glömmer aldrig den indiska familjen som åt på en restaurang i Dubai med sina sex barn som alla såg ut att vara i åldern mellan 2–13 år. De uppförde sig klanderfritt, berättar Daniela. Åt och var glada. Då man reser mycket och ser sig omkring så förstår man vikten av bordsskick.

– Bordsskick har enorm betydelse för allas trivsel, säger Daniela Andersson. Då man reser mycket och ser omkring sig så förstår man vikten av bordsskick. Man är ju ambassadör för sitt land.

Daniela Andersson Tack för maten mamma

Tack för maten, Mamma! beskriver en naturnära livstil med fokus på hållbarhet och närproducerade råvaror på gården Marieberg i Ingå. Huvudpersonen är Carola Landers, trebarnsmamman som kan konsten att planera matlagning enligt de fyra årstiderna, att hantera olika råvaror och skapa härliga familjehögtider.

Tack för maten, mamma!

Daniela Andersson, pol.mag., agrolog och journalist tog utan att tveka utmaningen då forstmästaren Tomas Landers, Marieberg gård i Ingå, Västnyland frågade om hon ville förverkliga hans långvariga dröm om att dokumentera sin mamma Carolas recept i bokform och därmed livsstilen som är kännetecknande för Marieberg. Den präglas av hållbarhet, närproducerat och respekt för egna råvaror och matlagning enligt de fyra årstiderna. Arbetet påbörjades 2016.

Tack för maten, Mamma! kom ut 2020 och nominerades i ”kokböckernas VM” Gourmand World Cookbook Awards i tre kategorier och vann första priset i kategorin Nordic.

Mera on tävlingen: cookbookfair.com

 

Läs också: Så här kockar du hälsosammare

Lue seuraavaksi

Information
Stöd
Donera
Bli medlem