Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Det som känns nytt och skrämmande kan också föra med sig någonting gott

Det som känns nytt och skrämmande kan också föra med sig någonting gott

Jag skriver det här i slutet av juli. Händelserna i anslutning till vårens coronaepidemi lever starkt kvar i minnet, fastän vi just nu i Finland får leva relativt skyddade från viruset. Visserligen får vi också nu dagligen höra om nya fall av smitta, men lyckligtvis endast i små mängder.

Eeva Hietalahti, Johtaja, Tuotteet, palvelut ja viestintä
Publicerat 24.8.2020

Beträffande hösten är det ännu oklart, hur vi kommer att kunna agera både som individer och som organisation. Bäst skulle det ju vara, ifall vi kunde anordna vår verksamhet på det traditionella sätt som konstaterats vara fungerande, men vi måste också förbereda oss på andra alternativ.

Jag funderar på, hur mycket gott våren ändå trots alla tråkigheter förde med sig. Karantänerna och begränsningarna gjorde säkert livet grått och inskränkt för många människor, men kanske någonting positivt ändå föddes? Ingenting ont, som inte också för någonting gott med sig, säger ett gammalt ordspråk. Det här stämmer åtminstone in på den nya typen av verksamhet som Härkätien sydänyhdistys körde igång senaste vår. Föreningen inledde snabbt via WhatsApp diskussionsklubbar som fått mycket positiv respons, via Skype har varje vecka anordnats gymnastik, och en digiklubb som ska öka det digitala kunnandet bland medlemmarna startades också. Också i många andra föreningar har man prövat på motsvarande nya verksamhetsformer.

Det krävs mod till att lära sig nya färdigheter. Också för den här saken finns det olika gamla talesätt, t.ex. – man lär sig genom att göra. Med samma attityd beslöt min mans 80-åriga gudmor att pröva på att beställa mat på webben. Det gick ju inte helt utan problem, men som Marianne konstaterade ”nog måste ju en människa klara av att beställa mat”, och det gjorde hon.

Också för mig var den gångna våren en tid för inlärning av många nya saker. Här på Hjärtförbundet var våra redskap för distansarbete i gott skick redan innan våren. Under den bråda våren lade jag märke till, att det inte alltid är så lätt att på webben verkligen lyssna på människor. Och hur utmanande är det inte med gemensam brainstorming på webben. Jag fick också fundera på nya sätt att uppmuntra och stöda andra.

Låt oss alltså tillsammans modigt pröva nya vanor! En riktigt god inkommande höst!

 

Läs också:

Klimatförändringen och hjärtat

Naturrelationsterapi

Den lilla bacillen, som försatte hela värden i kaos

 

THL > Aktuellt

Lue seuraavaksi